Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

SAKRALNO BAROKNO GRADITELJSTVO U OPĆINI KOPRIVNICA, S POSEBNIM OSVRTOM NA ŽUPNE CRKVE U KUZMINCU I KOPRIVNIČKOM IVANCU

Dragutin Feletar


Puni tekst: hrvatski pdf 7.595 Kb

str. 59-78

preuzimanja: 681

citiraj


Sažetak

Područje koprivničke Podravine gotovo nema do danas očuvanih spomenika iz gotičke stilske epohe, ali zato ovdje imamo pravo obilje baroka. Više je razloga takvom stanju, a najvažnija je smjena građevinskog materijala, jer tek od baroka u Podravini se obilnije koristi cigla i crijep. U članku su razrađeni svi važniji faktori raz­
voja baroka u Podravini, a dat je i pregled sakralnih baroknih objekata u svim naseljima na području općine Koprivnica - od koprivničkih crkvi iz polovice 17. do sa­kralnih objekata izgrađenih u podravskim selima do sredine 19. stoljeća.
Barokna župna crkva Sv. Kuzme i Damjana u Kuzmincu pripada među najvrednije spomenike kulture u ovom dijelu Hrvatske. Dat je povijesni slijed gradnje crkve, a također je dokumentirano utvrđeno da je (najvjerojatnije) slikar zidnih slikarija, koje obuhvaćaju cijelu unutrašnjost crkve, majstor Anton Lerchinger (oko 1765. go­dine). Župna crkva Sv. Ivana Krstitelja u Koprivničkom Ivancu nešto je starija (1742.), a znamenita je također po zidnim slikarijama, ali ovdje jedino u svetištu cr­kve. Računa se daje i ove slikarije oslikao majstor Anton Lerchinger (1768. godine).
Slikarije po stilu pripadaju širem značenju znamenite slikarske škole Ivana Rangera iz Lepoglave.

Ključne riječi

Hrčak ID:

134265

URI

https://hrcak.srce.hr/134265

Datum izdavanja:

5.12.1994.

Podaci na drugim jezicima: njemački

Posjeta: 1.260 *