Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

ZAKLADE, POTPORE I DONACIJE GIMNAZIJI VARAŽDINSKOJ

Ljubica Radović


Puni tekst: hrvatski pdf 9.063 Kb

str. 157-180

preuzimanja: 436

citiraj


Sažetak

Gimnazijska zaklada od Trauttmansdorffove ostavštine do formiranja sti­pendijskih fondova doživjela je niz promjena u dugom vremenskom periodu. Na promjene zaklade utjecali su mnogi gospodarski i pohtički čimbenici te razne situacije.
Zakladitelji su se u svojim oporukama sjetili svoje najbliže rodbine i
namijenili dio imovine za njihovo školovanje, kao i za školovanje drugih marl­jivih, po vladanju dobrih i siromašnih učenika. Da im omogući bolje uvjete rada i stanovanja, pobrinuo se Ivan Zakmardy.
Novčana sredstva osigurali su im mnogi dobročinitelji prema svojim fi­nancijskim mogućnostima. Svojim stipendistima su preporučili da, kad završe škole, i oni daju nešto sredstava za povećanje glavnice, kako bi se moglo sti­pendirati što više učenika.
Politička previranja i gospodarske krize odrazile su se i na stanje u zakla­dama jer su one uz nepokretnu imovinu raspolagale novčanim sredstvima i vrijednosnim papirima. Uz zaklade veliku ulogu odigrale su i potpore i dona­cije. Mnogi dobrotvori, raznih zanimanja, preko "Potpornog društva" pomogli su siromašnim učenicima dajući im stan, hranu, odjeću, obuću, lijekove i malu novčanu pomoć.
"Bez darežljive ruke ovakvih prijatelja mladeži, propali bi zauvijek toliki i toliki umovi, koji su kasnije svojim mozgom zadivili čitav svijet i bili mu od ne­procjenjive koristi" zapisao je Antun Čuvaj.
Donatori su se pobrinuli da stvore prostorne, materijalne i tehničke uvjete za rad Gimnazije. Svima hvala na raznoj pomoći uz zamolbu da i ubuduće ulože bar dio svojih sredstava za modernizaciju nastave kako bi i naša mladež dostigla tehnički razvojni svijet.

Ključne riječi

Hrčak ID:

134475

URI

https://hrcak.srce.hr/134475

Datum izdavanja:

5.12.1998.

Podaci na drugim jezicima: njemački

Posjeta: 901 *