Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

VEZA IZMEĐU UDJELA ŽELJEZA I BAKRA U TLIMA I VINIMA IZ DOMAĆIH VINOGRADA KONTINENTALNE HRVATSKE, PRELIMINARNO ISTRAŽIVANJE

Stanko Ružičić orcid id orcid.org/0000-0002-6000-085X ; Rudarsko-geološko-naftni fakultet, Zagreb, Hrvatska
Akan Bačić
Mariana Bal
Matea Domitrović
Viktor Horvat
Jozsef Major
Ivan Petričević
Mirjana Sekušak
Irena Tarnaj
Ivan Zaleznik
Sibila Borojević Šoštarić ; Rudarsko-geološko-naftni fakultet, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.596 Kb

str. 17-26

preuzimanja: 774

citiraj


Sažetak

Crvena i bijela vina iz domaće proizvodnje i pripadajuća tla vinograda uzorkovana su na području kontinentalne Hrvatske. Uzorci tla (pseudoglej i rendzina) razvijeni su na pliokvartarnim nevezanim naslagama šljunaka, pijesaka, siltova i gline ili laporovitim vapnencima. U tlima razvijenim na nevezanim naslagama izmjerene su pH vrijednosti u rasponu od 5,4 do 6,6, dok je maksimum od 7,5 izmjereno u tlu razvijenom na laporovitim vapnencima.
U uzorcima tla i vina određen je ukupni sadržaj bakra i željeza pomoću plamene atomske apsorpcije (FAAS). Rezultati ispitivanja uspoređeni su s maksimalno dopuštenim koncentracijama (MDK) prema pripadajućim pravilnicima Republike Hrvatske. Vrijednosti bakra povišene su u svim uzorcima vina (od 1,7× do 2,0× u odnosu na MDK) i u dva uzorka tla (do maksimalno 2,4× u odnosu na MDK), što je najvjerojatnije posljedica intenzivne primjene agrokemikalija u vinogradarstvu. Povišena je i koncentracija željeza u tlu i pripadajućem vinu na jednom od lokaliteta s tlom niskog pH (5,5).
Preliminarna istraživanja ukazuju na moguću povezanost između sadržaja elemenata u tlu razvijenom na određenoj litološkoj podlozi i vinu. Povišene vrijednosti bakra u vinima domaće proizvodnje ukazuju na potrebu edukacije stanovništva o upotrebi eko-agrokemikalija. Potrebna su detaljnija istraživanjima sa ekstenzivnim uzorkovanjem i fizikalno-kemijskom obradom uzoraka tla.

Ključne riječi

tlo; vino; željezo; bakar; kontinentalna Hrvatska; domaći vinogradi

Hrčak ID:

134975

URI

https://hrcak.srce.hr/134975

Datum izdavanja:

4.12.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.917 *