Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

OPAŽANJA IVANA KRSTITELJA LALANGUEA NA TRAGU IDEJA MODERNE MEDICINE RADA U HRVATSKOJ

Gustav Piasek
Martina Piasek


Puni tekst: hrvatski pdf 2.571 Kb

str. 31-37

preuzimanja: 261

citiraj


Sažetak

Ivan Krstitelj Lalangue (Jean Baptiste Lalangue), uz svoj rad banskog liječnika (od 1771.) i fizika Varaždinske županije (1772.-1799.), napisao je nekoliko knjiga na hrvatskom kajkavskom jeziku od kojih je "Medicina ruralis illiti Vrachtva ladanyszka" bila prva u nizu. Objavljena je 1776. godine u Varaždinu i smatra se prvijencem stručne medicinske literature, a njezin autor predstavnikom medicinskog prosvjetiteljstva u Hrvatskoj. U knjizi se, medu nabrojenim uzrocima bolesti, na prvo mjesto stavlja svakodnevan
naporan fizički rad, ističe važnost podataka o vrsti posla kojim se pacijent bavi zbog utvrđivanja mogućih štetnosti pri radu koje su narušile zdravlje, naglašava potreba, suvremenim jezikom nazvane, medicinske rehabilitacije oboljelih te navode brojni korisni savjeti za liječenje kao i preporuke o sprječavanju oštećenja i bolesti.
Autori članka ističu da su se ta opažanja pojavila na našem tlu ubrzo nakon njihova pojavljivanja u industrijski razvijenijim europskim zemljama i s pravom se mogu smatrati pretečama današnje moderne medicine rada u Hrvatskoj.

Ključne riječi

Hrčak ID:

135206

URI

https://hrcak.srce.hr/135206

Datum izdavanja:

5.12.2004.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 811 *