Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

POVIJESNE PRILIKE U VARAŽDINU U VRIJEME OSNIVANJA I DJELOVANJA EKSTENZE

Ljubica Radović


Puni tekst: hrvatski pdf 5.261 Kb

str. 39-52

preuzimanja: 364

citiraj


Sažetak

Poslije I.svjetskog rata na temeljima propalih Monarhija nikle su u Europi nove države. 1. prosinca 1918. stvoreno je Kraljevstvo Srba, Hrvata i Slovenaca, u koje su ušli narodi različitih svjetonazora i kultura. Novonastala država potpisuje Rapallski ugovor s Kraljevinom Italijom, kojoj je prepustila veliki dio hrvatskog teritorija, a 600.000 naših žitelja otrgnula od matice zemlje.
Varaždinsko Gradsko poglavarstvo osudilo je potpisivanje spomenutog ugovora i istaklo "da Rapallski ugovor krši narodnosna načela i pravo samoopredjeljenja naroda".
Ratom uništeno gospodarstvo Gradska općina nastoji obnoviti i potiče razvoj poljoprivrede, stočarstva i šumarstva, a stranci pokazuju sve veći interes za ulaganje u industriju.
Gradskoj upravi teško se bilo nositi s malim prihodima i velikim potrebama zdravstvenih, prosvjetnih, socijalnih i drugih institucija.
Stanovništvo je opterećeno visokim porezima koji se iz godine u godinu povećavaju, što dovodi do nesuglasica između poreskih obveznika i gradske vlasti.Osim s porezima gradska vlast ima problema i sa strancima koji nastavaju Varaždin. Oni mole da ih
se primi u gradsku svezu (zavičajnu zajednicu) jer to im je uvjet za dobivanje državljanstva.
Velik broj molbi pozitivno je riješen, dok je manjem broju molitelja molba odbijena s obrazloženjem da molitelj nema stalnog prihoda i da ne može uzdržavati porodicu.
Gradska vlast zbog svojih postupaka često je izložena napadima, a zato se brine opozicijski tisak, medu kojim prednjači list "Narodno jedinstvo". Dva kulturna događaja obilježila su ovo razdoblje: otvaranje Gradskog muzeja (1925.) i podizanje spomenika Grguru Ninskom (1929.). Iz školskih izvještaja saznajemo da učenici i njihovi učitelji aktivno djeluju u kulturnim i sportskim društvima.
1936. Varaždinska gimnazija proslavila je 300. godišnjicu svoga djelovanja. Kako bi poboljšala zdravstvene i socijalne prilike, gradska vlast bolnici otpisuje dugove, a socijalno-ugroženim katregorijama pruža novčanu i materijalnu pomoć. Iako varaždinske gradske vlasti imaju sluha za siromašno stanovništvo, nisu uvijek u stanju sve potrebe zadovoljiti jer je više sirotinje nego novca.

Ključne riječi

Hrčak ID:

135266

URI

https://hrcak.srce.hr/135266

Datum izdavanja:

5.12.2004.

Podaci na drugim jezicima: njemački

Posjeta: 907 *