Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

NEKI SOCIOLOGIJSKI ASPEKTI ODNOSA PREMA PRIKUPLJANJU I ISKORIŠTAVANJU KOMUNALNIH OTPADNIH TVARI

Nenad Karajić ; Filozofski fakultet, Zagreb
Tomislav Smerić


Puni tekst: hrvatski pdf 12.124 Kb

str. 189-201

preuzimanja: 403

citiraj


Sažetak

U tekstu se iznose rezultati ispitivanja mišljenja javnosti o postupanju s komunalnim otpadnim tvarima iz domaćinstava realiziranog u sklopu šireg empirijskog pilot-istraživanja javnog mnijenja o postupanju s otpadnim tvarima. Anketiranje je provedeno u veljači 1992. godine na uzorku od 307 ispitanika s područja zagrebačke i riječke regije.
Ispitivana su mišljenja javnosti o preradi i iskorištavanju otpadnih tvari, učestalost dosadašnjeg i pretpostavljenog budućeg sudjelovanja u prikupljanju sekundarnih sirovina u domaćinstvima, te mišljenja o prikupljanju sekundarnih sirovina u domaćinstvima. Ustanovljen je visok stupanj socijalnog slaganja oko potrebe prikupljanja, prerade i iskorištavanja otpadnih tvari, te spremnost da se ubuduće, više no što je to bio slučaj do sada, sudjeluje u aktivnostima na tom području. Kao socio-demografske varijable, koje najviše pridonose u proizvođenju statistički značajnih razlika u mišljenjima ispitivane populacije prema ispitivanim problemima, pokazale su se: veličina (tip) naselja u kojima ispitanici žive, blizina stanovanja mjestu odlagališta otpada i stupanj obrazovanja ispitanika.
Također je, primjenom komponentne analize, utvrđena latentna struktura odnosa prema prikupljanju sekundarnih sirovina u domaćinstvima.
Ustanovljeno je postojanje dvaju koncepata: podrška angažmanu u prikupljanju sekundarnih sirovina kao izraz zalaganja za ekonomsko-ekološku dobrobit zajednice, te pasivnost i osobnim zahtjevima uvjetovana podrška prikupljanju sekundarnih sirovina.
Rezultati istraživanja upućuju na, u osnovi, povoljnu socijalnu klimu za ostvarenje ovog segmenta u sklopu cjelovitog sustava zbrinjavanja otpada.

Ključne riječi

javno mnijenje; komunalni otpad; prerada i iskorištavanje otpada; prikupljanje sekundarnih sirovina

Hrčak ID:

137533

URI

https://hrcak.srce.hr/137533

Datum izdavanja:

15.4.1992.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački

Posjeta: 1.230 *