Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

NESTABILNOST SLABINSKE KRALJEŽNICE KAO FAKTOR RIZIKA PRI DIZANJU GABARITNOG TERETA

Aleksandar Sušić orcid id orcid.org/0000-0001-9502-9276 ; Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb, Hrvatska
Martina Žokalj ; Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb, Hrvatska
Mario Kasović ; Kineziološki fakultet, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 438 Kb

str. 1-9

preuzimanja: 583

citiraj


Sažetak

Cilj rada je utvrditi na koji način prepoznati da postoje uvjeti koji narušavaju ili čak i ugrožavaju zdravlje kralježnice, što je nedvojbeno ugrožavanje sigurnosti izvršioca radnog zadatka, s fokusom na manualno dizanje i rukovanje gabaritnim teretima. Kako bi se zadržala razina učinkovitosti dizanja, odnosno rukovanja teretom uz istodobno sprečavanje nastanka ozljeda slabinske kralježnice, faktori rizika trebaju biti svedeni na minimum.
Imajući u vidu činjenicu da se ozljede slabinske kralježnice najčešće javljaju pri nekontroliranim kretnjama, kao i uvjetima nedostatno kondicionirane ili/i aktivirane muskulature leđa, praćenje promjena slabinskog momenta prepoznato je kao iznimno važna veličina. Za provedbu odgovarajuće biomehaničke analize kreiran je protokol koji daje mogućnost praćenja promjena odgovarajućih biomehaničkih veličina u ovisnosti o stvarnim pokretima i položajima tijela.
Rezultati provedene analize ukazuju da, iako je poznato teoretski ispravno podizanje tereta, utjecaj geometrije i položaja težišta tereta, antropometrijski parametri subjekta – izvršioca zadatka i njegovih sposobnosti i vještina, trebaju biti provjereni prije nego se takav radni zadatak dodijeli. Isto tako, kao vrlo važan podatak proizlazi i to da je stabilnost kralježnice tijekom dizanja uvelike pod utjecajem svih navedenih veličina. Ovu veličinu moguće je pratiti primarno putem krivulje promjene slabinskog momenta, međutim ne isključujući i druge pokazatelje. Zaključno, ako tijekom dizanja postoji nestabilnost kralježnice, rizik za pojavu ozljeda značajno se povećava, čak i ako druge veličine opterećenja kralježnice nisu tako velikog intenziteta.

Ključne riječi

stabilnost slabinske kralježnice; dizanje tereta; faktori rizika; slabinski moment

Hrčak ID:

137600

URI

https://hrcak.srce.hr/137600

Datum izdavanja:

8.4.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.425 *