Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Crtice o ribarstvu i prehrani ribom u Trogiru od 18. do početka 20. stoljeća

Fani Celio Cega orcid id orcid.org/0000-0003-3918-6992 ; Muzej grada Trogira


Puni tekst: hrvatski pdf 3.230 Kb

str. 131-148

preuzimanja: 1.030

citiraj


Sažetak

U Trogiru, gradiću čija je stara jezgra smještena na otočiću, a zaklonište pružaju Kaštelanski i Marinski zaljev te okolna brda, oduvijek se živjelo od mora.
Stanovništvo grada usputno se bavilo ulovom ribe. Riba se lovila uglavnom različitim vrstama mreža, prema sezoni lova a ukoliko bi se dogodilo da netko nedozvoljenim lovilima lovi ribu, proglasima su se određivale primjerene kazne. Riba se prodavala isključivo svježa a ostatak se solio ili sušio. Tijekom druge polovice 18. stoljeća Venecija je još uvijek uzimala svoj dio dobiti putem poreza prisiljavajući ribare da odlaze u lov i onda kada to ne žele. Obveze glede ribe, prodaje i ribarenja bilu su regulirane Statutom grada Trogira.
Vezano za prehranu, temeljem kuharica te arhivskih izvora fonda Garagnin-Fanfogna, imamo vrlo dobar uvid u vrste riba koje su se jele u kući Garagnin. Garagnini su na jelovniku imali prema sezoni lova, bijele i plave ribe, vrlo često bakalar, slane ribe, školjke i rakove, glavonošce itd. U njihovoj kući ribu je nabavljala posluga. Kuhalo se u kuhinji u potkrovlju a blagovalo na prvome katu palače. Pučanstvo se hranilo manje kvalitetnom ribom, odnosno uglavnom vlastitim ulovom. Neupitna je riba na jelovniku svih slojeva trogirskog društva. Zaključno se može kazati da je ribarenje i prehrana ribom u Trogiru u kasnom novom vijeku imalo primjerenu ulogu u svakodnevici svih slojeva društva, kao što je uostalom ima i danas.

Ključne riječi

riba; ribarstvo; Trogir; prehrana; Garagnini

Hrčak ID:

137866

URI

https://hrcak.srce.hr/137866

Datum izdavanja:

15.4.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.222 *