Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

PROMJENA GLOBALNE STRATEGIJE RAZVOJA. Dvadeset godina poslije Stockholma

Ognjen Čaldarović ; Filozofski fakultet, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 6.198 Kb

str. 349-354

preuzimanja: 352

citiraj


Sažetak

U radu se daje pregled osnovnih promjena u ekologijskim konceptima i koncepcijama u razdoblju od Stockholmske konferencije do Konferencije u Rio de Janeiru. Pažnja se posvećuje razvoju ekologijske svijesti, ekologijskih pokreta, a posebno različitim promjenama koje su dovele do nastajanja i narastanja ekologijske paradigme. Ova paradigma, suprotstavljena ideologiji i paradigmi industrijalizma, a u nekim slučajevima i ideologiji paleoindustrijalizma, uključuje oprezan, ekologijski svjestan odnos spram dugoročnih i kratkoročnih aspekata razvoja. Oprezan, cjelovit i pažljiv odnos prema svakodnevnici pretpostavka je postojanja ekologijske paradigme. U prilogu se ističe da nastajanje ekologijske paradigme ne dolazi »samo od sebe«, nego da predstavlja kombinaciju kako izmjena u teorijskim ishodištima, tako i rezultata djelovanja praktičnih, empirijskih dimenzija ugrožavanja okoliša. U tom smislu pažnja se posvećuje i konceptu održivog razvoja kao dijelu ukupne ekologijske paradigme.
U zaključnom dijelu priloga, razmatra se u kratkim crtama pomak do kojeg je u zemljama bivše Jugoslavije došlo s obzirom na nastajanje i razvoj ekologijske paradigme.

Ključne riječi

ekologijska paradigma; ekologijska svijest; ekologijski pokreti; energetski razvoj; ex-socijalistička društva; održivi razvoj

Hrčak ID:

138754

URI

https://hrcak.srce.hr/138754

Datum izdavanja:

15.7.1992.

Podaci na drugim jezicima: njemački engleski

Posjeta: 1.039 *