Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

STAVOVI STANOVNIŠTVA PREMA NUKLEARNOJ ENERGIJI:OD NEPOZNAVANJA PREMA KRITIČKOJ PROSUDBI?

Ognjen Čaldarović ; Filozofski fakultet, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 21.184 Kb

str. 1-18

preuzimanja: 520

citiraj


Sažetak

U članku se interpretira dio rezultata istraživanja provedenog u lipnju 1992. godine na uzorku studenata Zagrebačkog i Riječkog sveučilišta u okviru projekta „Socijalnoekološki aspekti razvoja“. Raspravlja se o dvjema dimenzijama nuklearnih elektrana - o općim stavovima prema ovakvom tipu elektrana i o stavovima ispitanika prema mogućoj katastrofi u nuklearnoj elektrani. Stavovi ispitanika formiraju nekoliko osnovnih orijentacija. Na prvom se mjestu ističe konfiguracija stavova koja nuklearne elektrane drži suvišnima, nepotrebnima, a koja računa s velikim zalihama energije u Hrvatskoj. U drugom tipu razmišljanja nuklearna se energija prihvaća, no tek kao kasniji izbor, uspoređen s nekim drugim, manje opasnim i jeftinijim načinima proizvodnje energije. Na trećem mjestu, najmanje zastupljeni stavovi koncentriraju se oko podržavanja navedenog tipa elektrana kao energetske opcije u Hrvatskoj.
Reakcije ispitanih na moguću nesreću u nuklearnoj elektrani mogu se također grupirati u neke tipične obrasce. S jedne strane nalazimo racionalno ponašanje obilježeno predviđenim i očekivanim oblicima ponašanja, a s druge prevladavaju paničnije reakcije. No zbog krajnje nevjerojatnosti i osobne neproživljenosti situacija o kojima se tražilo mišljenje ispitanika, navedene grupacije opredjeljivanja valja uzeti s dužnom rezervom.

Ključne riječi

nuklearna elektrana; nuklearna nesreća; proizvodnja električne energije; stavovi stanovništva prema energiji; reakcije na nuklearnu nesreću

Hrčak ID:

138904

URI

https://hrcak.srce.hr/138904

Datum izdavanja:

15.1.1993.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački

Posjeta: 1.308 *