Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

OBRAZOVANJE ZA OKOLIŠ U HRVATSKOJ. Stanje, problemi i pretpostavke razvoja

Vladimir Lay ; Institut za društvena istraživanja Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 11.103 Kb

str. 257-267

preuzimanja: 625

citiraj


Sažetak

Obrazovanje za okoliš dio je obrazovanja za promjene.
Obrazovanje za okoliš („environmental education“) ključna je djelatnost zaštite i gospodarenja okolišem koji smjeraju učinkovitosti. Zaštita i gospodarenje okolišem mogu biti učinkoviti samo ako surađuju s (obrazovanom) javnošću i ako imaju njezinu podršku.
Eksploatacija okoliša u okviru socijalističkog modela razvoja nije sadržavala učinkovitu zaštitu okoliša pa nije razvijala ni obrazovanje za okoliš. Taj posao tek predstoji.
Uvodno se objašnjava razlikovanje pojmova »ekološko obrazovanje« i »obrazovanje za okoliš« te pojmova »odgoj za okoliš« i »obrazovanje za okoliš«.
U nastavku se daje prikaz stanja i nekih osnovnih problema obrazovanja za okoliš u Hrvatskoj danas. Najkraće rečeno, ono se nalazi na samom početku, kako u institucionalnoj tako i u izvaninstitucionalnoj sferi. Kratak prikaz stanja obrazovanja za okoliš u Europi služi tek kao pomagalo za vrednovanje obrazovanja za okoliš u Hrvatskoj.
U zaključnom dijelu rada naznačuju se neke pretpostavke i perspektive razvoja obrazovanja za okoliš u Hrvatskoj.

Ključne riječi

institucionalno obrazovanje za okoliš; izvaninstitucionalno obrazovanje za okoliš; obrazovanje za okoliš; upravljanje okolišem; zaštita okoliša

Hrčak ID:

138962

URI

https://hrcak.srce.hr/138962

Datum izdavanja:

15.4.1993.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački

Posjeta: 1.718 *