Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

DUBINSKI EKOLOŠKI POKRET. »Ekozofija T« Arne Naessa

Ivan Cifrić ; Filozofski fakultet, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 19.365 Kb

str. 29-55

preuzimanja: 1.126

citiraj


Sažetak

Industrijsko društvo prirodu shvaća kao čovjekov resurs a sve negativne posljedice njezinog korištenja mogu se uspješno kontrolirati i rješavati. Priroda je objekt koji služi čovjekovoj samorealizaciji. Takvo stajalište je problematično i za civilizacijski razvoj. Suprotno tom utilitarnom pristupu nastaju koncepcije dubljeg razumijevanja odnosa čovjeka prema prirodi i različita etička shvaćanja.
U sklopu postmodernističkih ekoloških i religijskih strujanja nastaje i ekozofija — obnova zaboravljene mudrosti Zemlje. Respektabilnu ekozofsku poziciju oblikovao je Arne Naess kao osobno razumijevanje odnosa čovjeka i prirode — »ekozofiju T«, filozofiju ekološke ravnoteže. Tvorac je platforme dubinskog ekološkog pokreta, a ekozofija T je njegov osobni prilog dubinskom ekološkom pokretu ali i diskursu o ekološkoj etici i novom ekofilozofskom pogledu na odnos kulture i prirode. Naess zastupa stajalište dubinske ekologije koja simbolizira radikalnu promjenu svijesti i teži promjeni osobnog ponašanja i društvenog djelovanja, a prigovara joj se direktni holizam i konzervativizam.
U članku se prikazuju neka koncepcijska obilježja Naessove »ekozofije T« u kontekstu dubinske ekologije i dubinskog ekološkog pokreta, te ukazuje na njezin prinos novom razumijevanju odnosa čovjeka i prirode. Prikazana su osnovna načela i pojmovi njegove dubinske ekologije (biosferical egalitarism i self–realisation) i kritke takvog stajališta.

Ključne riječi

biosferični egalitarizam; dubinski ekološki pokret; ekološko jastvo; »ekozofija T«; kulturni suverenitet; Naess; plitka ekologija; dubinska ekologija; samoostvarenje; stil življenja

Hrčak ID:

139455

URI

https://hrcak.srce.hr/139455

Datum izdavanja:

15.1.2002.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački

Posjeta: 2.893 *