Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

EKOLOŠKI KONFLIKTI I POSLJEDICE U TURIZMU

Vlatko Jadrešić ; Filozofski fakultet, Zadar


Puni tekst: hrvatski pdf 12.290 Kb

str. 77-89

preuzimanja: 1.039

citiraj


Sažetak

Turizam kao pokretač mnogobrojnih pozitivnih društvenih i ekonomskih funkcija postao je nezaobi-lazna i vrlo značajna sastavnica suvremenog društva. No, turizam kao odraz, lakmus i zrcalo tog društva, kao proturječna pojava, u svojem biću sadrži i sve više veliki broj negativnih posljedica i obilježja, koje se manifestiraju u različitim područjima i oblicima na prirodu i društvo.
Ovo istraživanje bavi se pitanjima prirodnih, prostornih, socijalnih te socioekonomskih eko¬loških posljedica i sukoba koji nastaju i koje se množe u turizmu, a odnose se na »prirodne« i »ljudske« ili humane ekologije, sve u »pokušaju« ovladavanja tih posljedica i konflikata na primjeru hrvatskog turizma.
U vremenu kada prevladava održivi ili podrživi koncept razvoja društva u kojem ekološki aspekti i zaštita prirodnih i ljudskih dobara (resursa) ima prvorazrednu ulogu, to je za turizam (koji se »oslanja« na prirodu i sveukupnu baštinu) i posebno za hrvatski turizam od presudnog značenja.
Ovaj rad, kao i drugi radovi iz problematike ekologije i turizma, s obzirom na međuovisnost, ali i proturječnosti ovih pojmova, može pridonijeti da se u teoretskom i empirijskom pogledu stvaraju pretpostavke, hipoteze i argumenti za mozaiciranje jedne nove posebne ekološke discipline, tzv. ekologije turizma ili ekologije u turizmu.
Ovaj članak je segment iz autorovog vlastitog istraživanja (znanstvenog projekta) pri Ministarstvu znanosti i tehnologiju RH, pod nazivom »Socijalna i ekonomska proturječja hrvatskog turizma«.

Ključne riječi

Aktivna i pasivna zaštita; ekologija; konflikti i posljedice u turizmu; ovladavanje ekoloških posljedica u hrvatskom turizmu; »prirodna« i »ljudska« ekologija

Hrčak ID:

139509

URI

https://hrcak.srce.hr/139509

Datum izdavanja:

15.1.2001.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački

Posjeta: 2.215 *