Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Crkva sv. Servola u Bujama — izgradnja i arhitektura

Vladimir Marković ; Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski pdf 31.539 Kb

str. 69-80

preuzimanja: 224

citiraj


Sažetak

Podatke objavljene u knjizi B. Boissera i R. Bartolija Buie tra Storia e Fede o graditeljima i datumima izgradnje crkve sv. Servola u Bujama V. Marković povezuje s njezinom arhitekturom i dolazi do novih spoznaja. Projekat crkve predstavljen drvenim modelom rad je piranskog graditelja G. Dongettija po kojem se gradi svetište i brod do visine kapela. Gradnju nastavlja A. Naiber iz Kopra, koji napušta Dongettijevo stropno rješenje i brod zaključuje svodom. On također projektira i pročelje koje ostaje nedovršeno. Po kosoj postavi baza pilastarskog
reda jasno je da je zidna plastika trebala razvijati teme neovisne o ravnini što se nije rabilo o onodobnoj arhitektonskoj praksi sjevernoga Jadrana.
Za trolučnu pregradu koju Dongetti postavlja između broda i svetišta autor nalazi podudarnosti osobito u crkvenoj arhitekturi druge polovice 18. stoljeća u okolici Roviga, a razlike u načinu njezina oblikovanja tumači Dongettijevim istarskim sjećanjima i stolnom crkvom u Piranu gdje je prethodno bio protomajstorom.
Unutrašnjost crkve je znatno izmijenjena 1816. godine gradnjom novog i nižeg svoda.

Ključne riječi

Hrčak ID:

139603

URI

https://hrcak.srce.hr/139603

Datum izdavanja:

15.12.1991.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 810 *