Poljoprivreda, Vol. 21 No. 1, 2015.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.18047/poljo.21.1.3
UTJECAJ GNOJIDBE DUŠIKOM NA PRINOS I KVALITETU ZRNA JARE ZOBI PLJEVIČASTOG I GOLOG ZRNA
Miroslav Bukan
; Bc Institut d.d., Dugo Selo, Hrvatska
Marko Maričević
; Bc Institut d.d., Dugo Selo, Hrvatska
Ivica Ikić
; Bc Institut d.d., Dugo Selo, Hrvatska
Rade Mlinar
; Bc Institut d.d., Dugo Selo, Hrvatska
Ana Lovrić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Jerko Gunjača
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Hrvoje Šarčević
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Na pokusnome polju Bc Instituta d.d. u Botincu postavljen je 2014. pokus s ciljem da se ispita utjecaj četiri razine gnojidbe dušikom na prinos i kvalitetu zobi. U pokusu je bilo uključeno osam genotipova zobi pljevičastog i dva genotipa zobi gologa zrna. Između razina gnojidbe dušikom kod genotipova pljevičastog zrna uočene su signifikantne razlike u prinosu, hektolitarskoj masi, masi 1000 zrna i visini biljke. Genotipovi zobi pljevičastog zrna razlikovali su se u svim proučavanim svojstvima. Interakcija genotip × gnojidba nije pronađena. Kod genotipova zobi gologa zrna pronađene su razlike u visini prinosa, hektolitarskoj masi i masi 1000 zrna, dok su se gnojidbe razlikovale samo u prinosu. Reakcija genotipova na povišenu razinu dušika bila je pozitivna. Porast prinosa kod genotipova pljevičastog zrna ostvaren pri gnojidbama većim od 124 kg/ha N nije bio signifikantan, dok su kod genotipova zobi gologa zrna gnojidbe sa 133 i 151 kg/ha N rezultirale najvišim prinosima. Kod genotipova zobi pljevičastog zrna, razlike u hektolitarskoj masi zrna između gnojidbi s povećanim razinama gnojidbe dušikom nisu bile signifikantne, dok kodgenotipova zobi gologa razlika između svih gnojidbi u hektolitarskoj masi zrna nije uočena.
Ključne riječi
gnojidba dušikom; jara zob; genotipovi; kvaliteta; prinos
Hrčak ID:
139925
URI
Datum izdavanja:
8.6.2015.
Posjeta: 2.078 *