Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.18047/poljo.21.1.4

VARIJABILNOST AMILOZE I AMILOPEKTINA OZIME PŠENICE I SELEKCIJA ZA POSEBNE NAMJENE

Nikolina Weg Krstičević ; Sveučilište J.J. Strossmayer, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Sonja Petrović ; Sveučilište J.J. Strossmayer, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Andrijana Rebekić ; Sveučilište J.J. Strossmayer, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Đurđica Ačkar ; Sveučilište J.J. Strossmayer, Prehrambeno tehnološki fakultet Osijeku, Osijek, Hrvatska
Sunčica Guberac ; Sveučilište J.J. Strossmayer, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Sonja Marić ; Sveučilište J.J. Strossmayer, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 322 Kb

str. 22-27

preuzimanja: 630

citiraj


Sažetak

Cilj ovoga istraživanja bio je ispitati varijabilnost amiloze i amilopektina kod 24 hrvatske i šest stranih sorata ozime pšenice te otkriti potencijal istih za posebne namjene. Analiza sastava škroba temeljila se na izdvajanju amiloze i amilopektina te određivanju njihove količine i omjera. Analiza količine amiloze i amilopektina utvrdila je statistički visoko opravdane razlike među ispitivanim sortama. Ispitivane sorte većinom su krušne pšenice različite kvalitete te imaju uobičajen sadržaj amiloze i amilopektina. Među njima izdvojile su se pojedine sorte s visokim sadržajem amilopektina i niskim sadržajem amiloze te jedna sorta s visokim sadržajem amiloze, koje imaju potencijal u budućim oplemenjivačkim programima i selekciji za posebne namjene.

Ključne riječi

pšenica; amiloza; amilopektin; posebne namjene

Hrčak ID:

139927

URI

https://hrcak.srce.hr/139927

Datum izdavanja:

8.6.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.668 *