Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Osiguranje plovila

Magdalena Zeko orcid id orcid.org/0000-0003-3451-0909


Puni tekst: hrvatski pdf 321 Kb

str. 141-148

preuzimanja: 1.551

citiraj


Sažetak

Pomorsko je osiguranje, kao vrsta transportnog osiguranja, pravni posao osiguranja kojim se osiguravaju brodovi, roba koja se prevozi brodovima, odgovornost brodara i drugi interesi izloženi rizicima mora ili su u vezi s obavljanjem plovidbe na moru.
Transportno se osiguranje, prema različitima materijalnim osnovama prijevoza pojedinim vidovima prometa i prema specifičnostima povijesnog razvoja, razvrstava na tri kategorije: prema predmetu osiguranja, prema grani prometa i prema obliku organizacije u odnosu na snošenje rizika.
Poslovima pomorskog osiguranja bave se društva za osiguranje koja posluju na principu premijskog osiguranja i društva za uzajamno osiguranje - P&I klubovi koji posluju na principu naplate doprinosa od članova. Pomorsko je osiguranje specifičan pravni posao i nije regulirano zakonima o obveznim odnosima. Propisi za pomorsko osiguranje nalaze se u jednom pravnom aktu, a propisi za osiguranje imovine i osoba u drugom. U našem je pravu pomorsko osiguranje uređeno Pomorskim zakonikom te se na pomorska osiguranja ne primjenjuju propisi koji vrijede za ostale vrste osiguranja. Za ugovorno pravo osiguranja posebno su važna autonomna pravna vrela. U to se ubrajaju poslovni običaji i standardizirana praksa, uvjeti osiguranja te sudska i arbitražna praksa. Poslovanje u osiguranju obavlja se na temelju uvjeta osiguranja. U praksi se sklapanja ugovora o osiguranju unaprijed prihvaćaju sve odredbe općih uvjeta i pripremljenih formulara.

Ključne riječi

transportno osiguranje; pomorsko osiguranje; osiguranje plovila; Pomorski zakonik

Hrčak ID:

140635

URI

https://hrcak.srce.hr/140635

Datum izdavanja:

22.6.2015.

Posjeta: 2.420 *