Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

VELIKE TRANSFORMACIJE

Matko Meštrović ; Ekonomski institut, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 18.117 Kb

str. 247-266

preuzimanja: 441

citiraj


Sažetak

Geobiosocijalna evolucija Zemlje nagoviješta stadij noosfere kao procvat čovječanstva i ostvarenje unutarnjeg potencijala svake osobe. Takvo civilizacijsko sazrijevanje ljudskog roda pretpostavlja emancipaciju ljudskog duha od autoriteta formaliziranih sustava i kvantitativnih mjerila. To znači proširenje epistemologijskog vidokruga i duboku svjetonazorsku promjenu. Jedino ubrzano otvaranje prema sociokulturnoj evoluciji može i ekonomski proces podignuti na višu razinu. Taj je smjer, međutim, povijesno zakočen organizacijom modernog/postmodernog društva na načelu dobiti i profita.
Argumentacija za navedenu tezu pribrana je u članku transdisciplinarno i predočena dijahronijski, s uvidima u promjene novovjeke prosvjetiteljske misli i njezina recentna osporavanja koja se suprotstavljaju sveopćoj komodifikaciji.

Ključne riječi

evolucija; entropija; ekonomija; noosfera; epistemologijski obuhvat; povijesna kritika; civilizacija; distopija; utopija; utopistika; zbilja; robna fikcija; emancipacija; civilno društvo

Hrčak ID:

141329

URI

https://hrcak.srce.hr/141329

Datum izdavanja:

15.9.2001.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački

Posjeta: 1.099 *