Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

SOCIJALNOEKOLOŠKE ORIJENTACIJE I ODNOS PREMA VJERI U KONTEKSTU TRANZICIJE

Ivan Cifrić ; Filozofski fakultet, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 17.652 Kb

str. 15-33

preuzimanja: 464

citiraj


Sažetak

Uspoređuju se rezultati empirijskih istraživanja 1988. i 1992. godine na studentima sveučilišta u Zagrebu i Rijeci. Analizira se odnos ispitanika prema (a) kompleksu »priroda-tehnika-društvo«, (b) prema vjeri te (c) uspoređuje odnos prema vjeri s mišljenjima o kompleksu »priroda-tehnika- -društvo«. U odnosu na 1988:
- u 1992. godini smanjena je prosječna prihvaćenost antropocentričkih tvrdnji i povećana osjetljivost prema prirodnoj ravnoteži;
- 1992. godini nije se promijenio postotak »uvjerenih vjernika« (16%) niti onih koji »nisu sigurni jesu li ili nisu vjernici« (8%). Povećan je postotak onih koji »vjeruju, ali ne prihvaćaju sve što vjera i crkva propovijedaju« (od 24% na 4l%), a smanjen je postotak onih koji »ne vjeruju« (od 51% na 34%);
- 1992. godini nije se promijenio odnos između osobnog stava prema vjeri i mišljenja o kompleksu »priroda-tehnika-društvo«.
- mišljenja »vjernika« i »ne-vjernika« o kompleksu »priroda-tehnika-društvo« značajno se razlikuju: »vjernici« više prihvaćaju »antropocentričku« orijentaciju, što se objašnjava religioznim iskustvom vjernika. Razlike »vjernika« i »ne-vjernika« prema »tehnocentrizmu« i »naturalizmu« nisu značajne, što se objašnjava svjetovnim iskustvom i »vjernika« i »ne-vjernika«.
Između 1988. i 1992. godine došlo je u Hrvatskoj do socijalno-političkih promjena, kojima se može objasniti samo dio promjena u odnosu prema vjeri. Promjene u socijalnoekološkim orijentacijama treba tumačiti promjenama civilizacijskih vrijednosti.

Ključne riječi

vjera; ekologija; socijalnoekološke orijentacije; tranzicija

Hrčak ID:

141347

URI

https://hrcak.srce.hr/141347

Datum izdavanja:

15.1.1995.

Podaci na drugim jezicima: njemački engleski

Posjeta: 1.154 *