Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

RIZIČNI OBJEKTI I JAVNOST: PERCEPCIJA OPASNOSTI I EKONOMSKE ISPLATIVOSTI ENERGETSKIH POSTROJENJA

Ognjen Čaldarović ; Filozofski fakultet, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 12.332 Kb

str. 185-196

preuzimanja: 415

citiraj


Sažetak

U radu se interpretiraju rezultati istraživanja o percepciji opasnosti i ocjeni ekonomske isplativosti energetskih postrojenja. U radu je pokazano da se — kao i u prethodnim srodnim sociologijskim istraživanjima — najvećim opasnostima doživljavaju odlagali{ta iskori{tenog nuklearnog goriva, nuklearna energetska postrojenja i termoelektrane. Najmanje opasnima se pak doživljavaju elektrane pokretane vjetrom, morskim valovima, suncem, kao i geotermalna energija (»alternativne« elektrane). Faktorska je analiza, pak, pokazala grupiranje odgovora ispitanika u tri razmjerno nepovezane cjeline, od kojih jedna grupa najmanje opasnim smatra alternativne elektrane, druga klasične elektrane, a treća nuklearne elektrane.
Rezultati istraživanja druge dimenzije — ocjena ekonomske isplativosti elektrana — sukladni su prija{njim istraživačkim nalazima. Najisplativijima se ocjenjuju alternativne elektrane, zatim klasične elektrane, a najmanje isplativim nuklearne elektrane. No, faktorskom analizom dobili smo strukturiranje odgovora ispitane populacije u tri razmjerno izdvojene cjeline koje nisu me|usobno povezane. Navedene tri dimenzije grupiraju se u odnosu na sklonost danu alternativnim, termo¬elektranama ili pak nuklearnim elektranama.
No rezultati ovog ispitivanja, uz dužan oprez prema prija{njim istraživačkim nalazima, ne pružaju dovoljno dokaza da o navedenim analizama i grupama stavova možemo govoriti kao o stabilnim cjelinama koje rezultiraju i stvarnim opredjeljenjima.

Ključne riječi

ekonomska isplativost energetskih postrojenja, klasični i alternativni energetski izvori, opasnosti od energetskih postrojenja, rizici, sociologija rizika

Hrčak ID:

141436

URI

https://hrcak.srce.hr/141436

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački

Posjeta: 989 *