Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

GENERACIJSKA PRIVILEGIJA. Odgovornost za uspjeh

Ivan Cifrić ; Filozofski fakultet, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 17.257 Kb

str. 527-541

preuzimanja: 418

citiraj


Sažetak

U prvom dijelu članka riječ je o nekim aspektima ekoloških izazova s kojima se suočava moderno društvo: ubrzanje života, rizici, stvaranje i razaranje, ekološko obrazovanje, odgovornost itd. Posljedice ljudskog djelovanja u prirodi i društvu postaju »novi prirodni« izazovi, koji povećavaju odgovornost čovjeka u koevolutivnom procesu. Iz toga proistječe novi tip odgovornosti, »odgovornost za uspjeh« i spoznaju granica čovjekove moralne autonomije.
U drugom dijelu članka govori se o ekološkim izazovima hrvatskom društvu. Tri su izazovna tipa okoliša: prirodni i antropogeni okoliš Hrvatske, moderno zapadnoeuropsko društvo i međunarodni ekološki režimi. Za hrvatsku ekološku politiku važno je održanje kvalitete okoliša, normativno i institucionalno uređenje, prepoznavanje kreativnih snaga, (znanja i poticajnih mjera razvoja) i kvalitetan tehnološki transfer.

Ključne riječi

ekološki izazovi; generacijska privilegija; hrvatsko društvo; moderno društvo; moralna autonomija; odgovornost za uspjeh; virtualna stvarnost

Hrčak ID:

141469

URI

https://hrcak.srce.hr/141469

Datum izdavanja:

15.10.1996.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački

Posjeta: 1.080 *