Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

VRIJEME ZBILJNOSTI

Matko Meštrović ; Ekonomski institut, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 14.995 Kb

str. 223-242

preuzimanja: 390

citiraj


Sažetak

Svojom Filozofijom ekološke krize Hösle je pregnantno rekapitulirao široki raspon kriznih stanja modernog svijeta, ali aspektualna refilozofikacija krize ipak ne znači i stvarnu revitalizaciju filozofije, premda ističe zahtjev za vrijednosnim obratom u cijelom društvu. Jedna od najdubljih prepreka tome jest vladajući vremenski sklop koji podrazumijeva da fizičko vrijeme, biološko vrijeme, društveno i iskustveno vrijeme postoje usporedo i bez međusobnog doticaja. Tek se pitanjem tko ili što određuje vremenovanost društvenog života možemo primaći uvidu da društveno vrijeme nije neutralna činjenica.
Spoznaja da prirodu ne možemo više gledati kao nešto »drugo« tiče se ontologijskog okvira problematike bića i nužno reaktualizira epistemologijske preokupacije o mogućnosti »znanja« koje ne bi bilo metafizičko. Izlaz iz predodređenosti moguće je promišljati ako se vrijednost zapadnjačkog progresa sama stavi u društveno–povijesni kontekst.

Ključne riječi

društveno vrijeme; kapital; kapitalizam; kultura; priroda; sadašnjost; tehnologija; teorija vrijednosti; vrijednost; vrijeme; zbilja; znanost

Hrčak ID:

141646

URI

https://hrcak.srce.hr/141646

Datum izdavanja:

15.5.1998.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački

Posjeta: 1.150 *