Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

ANALIZA I INTERPRETACIJA REGRESIJSKE SUPRESIJE NA PRIMJERU SOCIJALNOEKOLOŠKIH ORIJENTACIJA

Benjamin Čulig ; Filozofski fakultet, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 24.848 Kb

str. 353-375

preuzimanja: 1.309

citiraj


Sažetak

U slučajevima kod kojih postoji interkorelacija prediktora, koja je različita od ništice, vrlo se često javlja supresija. Premda je načelno riječ o potiskivanju inače statistički značajnih prediktora iz multiple jednadžbe, mogu se u primjeni ovog modela javiti iznimno složeni slučajevi kombinirane supresije, koji stvaraju poteškoće u interpretaciji rezultata. U tekstu se na primjeru uzetom iz istraživačke prakse obrazlaže pet takvih slučajeva, dobivenih u tri regresijske jednadžbe, u kojima su za prediktorski sklop uzete 24 multivarijatno normalno distribuirane varijable dobivene mjerenjem prostora vrijednosti, dok su za kriterijske varijable uzete tri socijalnoekološke orijentacije, dobivene mjerenjem najrazličitijih aspekata odnošenja prema aktualnim problemima koji proizlaze iz odnosa pojedinca prema prirodi i tehnici.
U prvoj se regresiji javljaju dva tipična slučaja supresije: a) varijabla koja ima malu korelaciju s kriterijem, no, statistički značajan beta–ponder; b) dvije varijable s visokom interkorelacijom, te znatnije povezane s kriterijem, čiji beta–ponderi ne postižu statističku značajnost.
U preostale dvije regresije interpretiraju se slučajevi koji su rezultat kombinacije slučajeva pod a) i b).
Budući da ni u jednom statističkom programskom proizvodu ne postoji procedura koja bi automatski otklonila supresiju iz multiple relacije, u tekstu se prezentira uporaba matrice interkorelacija svih regresijskih varijabli, putem koje interpretacija rezultata postaje sadržajno smislena i metodološki korektna.
Dobiveni rezultati sugeriraju obveznu provjeru intrekorelacije prediktora tijekom interpretacije, odnosno uporabu nekog od alternativnih modela, naročito onih koji nisu utemeljeni na standardiziranoj metrici.

Ključne riječi

antropocentrizam; multipla regresijska analiza; naturalizam; socijalnoekološke orijentacije supresija; tehnicizam; vrijednosti

Hrčak ID:

141700

URI

https://hrcak.srce.hr/141700

Datum izdavanja:

15.9.1999.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački

Posjeta: 2.742 *