Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

SOCIOLOGIJSKA ISTRAŽIVANJA ODNOSA JAVNOSTI PREMA GENSKOJ TEHNOLOGIJI: OD DESKRIPCIJE KA DEKONSTRUKCIJI?

Krešimir Kufrin ; Filozofski fakultet, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 8.923 Kb

str. 205-218

preuzimanja: 295

citiraj


Sažetak

Iako je šire zanimanje javnosti za gensku tehnologiju i njezine različite aplikacije razmjerno noviji fenomen, dosad je u svijetu provedeno više od pedeset ambicioznijih — sociologijskih i srodnih — istraživanja stavova javnosti prema genskoj tehnologiji. Kako je većina tih istraživanja realizirana u posljednjih desetak godina, »sociologija genske tehnologije« čini se jednim od propulzivnijih područja sociologijskih istraživanja. Usprkos vrijednih nalaza, dosadašnjim istraživanjima svojstvene su i određene poteškoće. Na metodološkoj razini uočljiva je problematična valjanost i pouzdanost korištenih instrumenata, što rezultira interpretativnim nepreciznostima. Na teorijskoj razini izostaje ukorijenjenost u sociologijsku tradiciju te konceptualizacija nacrta istraživanja na razini kakve solidne teorije srednjeg dometa, što pak dovodi do fragmentarnosti nalaza i slabe objašnjenosti razlika u stavovima.
Mada su ovi problemi većim dijelom rješivi, postavlja se načelno pitanje dometa anketnih istraživanja toga tipa. Ona mogu deskribirati, pa i solidno objasniti stavove o genskoj tehnologiji, ali im izmiče sam proces socijalne konstrukcije genske tehnologije. Sociologijsko istraživanje genske tehnologije stoga treba dopuniti komplementarnim pristupima, razvijenima osobito u sklopu socijalnokonstrukcionističke tradicije i simboličkog interakcionizma, koji omogućuju dekonstru¬iranje stavova javnosti o genskoj tehnologiji analizom interesa, akcija, strategija i diskursa različitih aktera u javnim arenama.
Takav istraživački program, koji bi komplementarno koristio i anketna istraživanja i socijalnokonstrukcionistički pristup čini se osobito potrebnim u Hrvatskoj, gdje većina aktera koji u javnim arenama nastoje nametnuti svoju definiciju genske tehnologije kao socijalno dominantnu nije dovoljno osvijestila i definirala ni svoju poziciju, a kamoli pozicije drugih aktera.

Ključne riječi

genska tehnologija; javno mnijenje; javnost; metoda ankete; model javnih arena; socijalna konstrukcija genske tehnologije; socijalni konstrukcionizam

Hrčak ID:

141735

URI

https://hrcak.srce.hr/141735

Datum izdavanja:

15.5.2000.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački

Posjeta: 958 *