Skip to the main content

Professional paper

Lončarska tradicija crikveničkog područja

Mirjana Randić


Full text: croatian pdf 133 Kb

page 105-114

downloads: 830

cite


Abstract

Tradicijsko lončarstvo u Hrvatskoj poznaje korištenje ručnoga odnosno nožnoga lončarskog kola te takozvanu žensku keramiku bez upotrebe lončarskog kola. Lončarstvo Crikvenice pripada lončarstvu ručnoga kola. Prestankom kuhanja na otvorenom ognjištu smanjivala se potreba za lončarskim proizvodima i postupno se gasila lončarska tradicija. U nastavku članka opisuju se postupci pripreme smjese, oblikovanja, sušenja, pečenja i kaljenja, izvorno zabilježeni 1936. i 1957. godine prema kazivanjima dvojice posljednjih lončara u Hrvatskom primorju.

Keywords

Crikvenica; tradicija; lončarstva; ručno kolo; etnologija

Hrčak ID:

147514

URI

https://hrcak.srce.hr/147514

Publication date:

15.12.2014.

Visits: 1.215 *