Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Učinkovitost psihološkog savjetovanja studenata riječkog Sveučilišta

Ines Jakovčić ; Sveučilišni savjetovališni centar Sveučilišta u Rijeci
Ivanka Živčić-Bećirević ; Odsjek za psihologiju, Filozofski fakultet u Rijeci, Sveučilište u Rijeci
Gorana Birovljević ; Sveučilišni savjetovališni centar Sveučilišta u Rijeci


Puni tekst: hrvatski PDF 479 Kb

str. 495-516

preuzimanja: 607

citiraj


Sažetak

Cilj je rada provjeriti učinkovitost individualnih psiholoških tretmana provedenih u okviru Psihološkog savjetovališta Sveučilišta u Rijeci te provjeriti osjetljivost upitnika CORE-OM na promjene uslijed tretmana. U ispitivanju je sudjelovalo ukupno 438 studenata riječkog Sveučilišta (od čega 70.3% djevojaka) u dobi od 17 do 32 godine, koji su su se javili u Psihološko savjetovalište zbog različitih teškoća, a najčešće zbog akademskih problema, anksioznih stanja, interpersonalnih problema i depresivnosti.
Utvrđeno je da 60.1% studenata koji su se javili u Savjetovalište završava tretman, 36% ih prekida savjetovanje bez pojašnjenja, dok ih je 3.9% preusmjereno na drugo odgovarajuće mjesto. Savjetovanje u prosjeku traje šest susreta.
Posebno su analizirani podaci 130 studenata koji su završili individualni tretman i ispunili upitnike CORE-OM, BDI i BAI prije i nakon tretmana. Rezultati upućuju na značajno prosječno smanjenje simptoma nakon provedenog tretmana na svim primjenjenim mjerama. Kako bi se utvrdilo jesu li promjene koje evidentira upitnik CORE-OM nakon tretmana statistički značajne na razini svakog pojedinog klijenta, korištena je metoda pouzdane i klinički značajne promjene. Izračunavanjem indeksa pouzdanosti promjene utvrđeno je da čak 92% klijenata iz kliničke skupine (s rezultatom na CORE-OM upitniku od 1.38 i višim) doživljava značajno poboljšanje ili oporavak, dok 72% iz nekliničke skupine (s rezultatom na CORE-OM upitniku ispod 1.38) postiže značajno poboljšanje.
Zaključuje se da su provedeni savjetodavni tretmani vrlo uspješni. U daljnjem se praćenju efikasnosti provedenih psiholoških tretmana sa studentima preporuča korištenje upitnika CORE-OM s obzirom na to da je kratka, pouzdana i valjana mjera koja visoko korelira s rezultatima na skalama depresivnosti i anksioznosti, što su najčešći simptomi psihološke nelagode studenata koji traže pomoć u Savjetovalištu.

Ključne riječi

učinkovitost tretmana; psihološko savjetovanje; studenti; CORE-OM

Hrčak ID:

149106

URI

https://hrcak.srce.hr/149106

Datum izdavanja:

4.12.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski španjolski

Posjeta: 2.038 *