hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Imunološke promjene i ventilacijske funkcije pluća radnika na preradi stočne hrane

E. Žuškin ; Škola narodnog zdravlja »Andrija Štampar« Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
B. Kanceljak ; Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb, Hrvatska
E. Tepšić ; Medicinski centar Vinkovci, Vinkovci, Hrvatska
M. Mataija ; Medicinski centar Vinkovci, Vinkovci, Hrvatska
J. Mustajbegović ; Škola narodnog zdravlja »Andrija Štampar« Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (3 MB) str. 267-279 preuzimanja: 104* citiraj
APA 6th Edition
Žuškin, E., Kanceljak, B., Tepšić, E., Mataija, M. i Mustajbegović, J. (1991). Imunološke promjene i ventilacijske funkcije pluća radnika na preradi stočne hrane. Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 42 (3), 267-279. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/149179
MLA 8th Edition
Žuškin, E., et al. "Imunološke promjene i ventilacijske funkcije pluća radnika na preradi stočne hrane." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol. 42, br. 3, 1991, str. 267-279. https://hrcak.srce.hr/149179. Citirano 19.10.2019.
Chicago 17th Edition
Žuškin, E., B. Kanceljak, E. Tepšić, M. Mataija i J. Mustajbegović. "Imunološke promjene i ventilacijske funkcije pluća radnika na preradi stočne hrane." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju 42, br. 3 (1991): 267-279. https://hrcak.srce.hr/149179
Harvard
Žuškin, E., et al. (1991). 'Imunološke promjene i ventilacijske funkcije pluća radnika na preradi stočne hrane', Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 42(3), str. 267-279. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/149179 (Datum pristupa: 19.10.2019.)
Vancouver
Žuškin E, Kanceljak B, Tepšić E, Mataija M, Mustajbegović J. Imunološke promjene i ventilacijske funkcije pluća radnika na preradi stočne hrane. Arh Hig Rada Toksikol. [Internet]. 1991 [pristupljeno 19.10.2019.];42(3):267-279. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/149179
IEEE
E. Žuškin, B. Kanceljak, E. Tepšić, M. Mataija i J. Mustajbegović, "Imunološke promjene i ventilacijske funkcije pluća radnika na preradi stočne hrane", Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol.42, br. 3, str. 267-279, 1991. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/149179. [Citirano: 19.10.2019.]

Sažetak
U skupini od 35 radnika na preradi stočne hrane ispitivan je odnos respiratornih nalaza i imunološkog statusa. Najveći broj radnika reagirao je pozitivnim kožnim testovima na riblje brašno (82,9%), zatim na karoten (77,l %), kukuruz (65>,7%), djetelinu (62,9%), suncokret (54,3%), mesa pilica (31,4%), soju (28,6%) i kvasac (22,7%). Povišeni ukupni IgE utvrđen je u 40% radnika u svinjogojstvu i u 2,6% radnika kontrolne skupine. Značajno veća prevalencija kroničnih respiratornih simptoma utvrđena je u radnika na preradi stočne hrane nego u radnika kontrolne skupine. Međutim, nije utvrđena značajna razlika u prevalenciji kroničnih respiratornih simptoma između radnika s pozitivnim i negativnim kožnim testovima na kućnu prašinu i riblje brašno kao i između onih s povišenim i normalnim IgE (osim za dispneju). Statistički značajne akutne redukcije tijekom radne smjene utvrđene su za sve parametre, osobito za FEF25. Radnici s pozitivnim kožnim testovima na riblje brašno pokazivali su značajno veće redukcije FEF25 nego oni s negativnim kožnim testovima. Vodeni ekstrakt stočne hrane uzrokovao je kontrakciju glatke muskulature izolirane traheje zamorca u in vitro eksperimentima. Naši podaci upućuju na to da osim imunološkog djelovanja stočna hrana može uzrokovati i direktnu iritativnu reakciju na dišne putove eksponiranih radnika.

Ključne riječi
aerosoli hrane za stoku; alergeni; in vitro eksperirnenti; irmunološko ispitivanje; respiratorni simptomi; ventilacijski kapacitet

Hrčak ID: 149179

URI
https://hrcak.srce.hr/149179

[engleski]

Posjeta: 210 *