Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

Govor dekana prof. dr. sc. Hrvoja Sikirića na Danu Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 4. studenoga 2013.

Hrvoje Sikirić ; Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 289 Kb

str. 609-612

preuzimanja: 386

citiraj


Sažetak

Na današnji dan, prije 237 godina, započela je nastava na Pravnom fakultetu kao jednom, uz Filozofski i Teološki, od triju fakulteta Kraljevske akademije znanosti u Zagrebu koju je te godine uredbom osnovala carica Marija Terezija. Od 1883. Pravni fakultet je u ovoj zgradi, dakle posljednjih 130 godina. Naš Fakultet jedina je sastavnica Sveučilišta u Zagrebu koja djeluje s neprekinutim kontinuitetom.
237 godina se, dakle, na ovoj ustanovi poučava pravo. Danas tu godišnjicu obilježavamo. Mi koji za pravo živimo i koji živimo pravo znamo da je pravo u svojoj biti, svojoj srži, veličanstveno, plemenito. Pravo je umijeće o dobrom i pravičnom (Ius est ars boni et aequi). Pravo je neodvojivo vezano uz čovjeka i uz društvo. Ubi homo, ibi societas, ubi societas, ibi ius. Stoga je i poziv pravnika častan poziv jer biti pravnik znači biti zauzet za ostvarenje dobra pojedincu i društvu.
I onih 130 godina, a posebno ovih 237 godina, ponajviše nam govore jedno. Ovaj Fakultet nije bilo koje mjesto, ovaj Fakultet je posebno mjesto. Biti njegov nastavnik, biti zaposlen na njemu jest čast i privilegij, biti njegov student i na njemu diplomirati jest čast i privilegij. Svi mi moramo na to biti ponosni i biti dostojni njegove tradicije.
Ovaj Fakultet je bio, jest i bit će najbolja nastavna i znanstveno-istraživačka ustanova u području prava i socijalnog rada ne samo u Hrvatskoj, nego i šire. Zbog toga su Fakultet i njegovi nastavnici pozvani da jasno i glasno govore jezikom struke i na taj način daju svoj doprinos ostvarenju Hrvatske kao pravne i socijalne države.
...

Ključne riječi

Dan fakulteta; Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, obljetnica osnivanja Pravnog fakulteta 4. studenoga 2013

Hrčak ID:

149404

URI

https://hrcak.srce.hr/149404

Datum izdavanja:

31.8.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.111 *