Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Iskustva i zadovoljstvo roditelja djece s orofacijalnim rascjepom pruženom skrbi u Republici Hrvatskoj

Antonija Blaži orcid id orcid.org/0000-0001-9894-9940 ; Sveučilište u Zagrebu, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet (studentica)
Bernarda Kolarić orcid id orcid.org/0000-0002-2897-7492 ; Sveučilište u Zagrebu, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet (studentica)


Puni tekst: hrvatski pdf 207 Kb

str. 18-24

preuzimanja: 1.011

citiraj


Sažetak

Cilj ovog istraživanja bio je opisati iskustva roditelja djece s orofacijalnim rascjepima vezana uz medicinsku i psihosocijalnu skrb u Hrvatskoj. Željelo se utvrditi kako doživljavaju pomoć i podršku stručnjaka i okoline kada se rodi dijete s rascjepom usne i nepca. Na osnovi rezultata istraživanja, cilj je upozoriti na probleme s kojima se susreću roditelji, radi unapređenja stručne podrške u radu s djecom s orofacijalnim rascjepima i njihovim roditeljima. Na uzorku od 63 roditelja djece s rascjepima, ispitivala su se iskustva sa stručnim osobljem i okolinom te mišljenja o načinima i mogućnostima poboljšanja stručne skrbi za djecu s orofacijalnim rascjepima. Rezultati istraživanja pokazuju da su roditelji djelomično zadovoljni dobivenom uslugom. Ističu najveće probleme - nedovoljnu empatičnost medicinskog osoblja pri priopćavanju vijesti da njihovo dijete ima orofacijalni rascjep, nedostatnost stručnih informacija u rodilištima o pitanjima koja ih najviše brinu: hranjenju, izgledu, potrebnim operacijama i razvoju govora djeteta, kasnom upućivanju na logopedsku procjenu i terapiju te o nedostatnom broju logopeda kompetentnih za rad s djecom s ORFR-ima u vrlo ranoj dobi. Na osnovi dobivenih podataka može se zaključiti da prostora za napredak ima te je potrebno unaprijediti informiranje medicinskog osoblja o orofacijalnim rascjepima i potrebama djeteta i roditelja, osposobljavanje većeg broja logopeda za rad s djecom s orofacijalnim rascjepima u ranoj dobi te stvaranje mreže timova za rad s djecom s rascjepima na teritoriju cijele države.

Ključne riječi

orofacijalni rascjepi; roditelji; djeca; medicinska, psihološka, logopedska stručna skrb

Hrčak ID:

150402

URI

https://hrcak.srce.hr/150402

Datum izdavanja:

30.12.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.212 *