Poljoprivreda, Vol. 21 No. 2, 2015.
Pregledni rad
https://doi.org/10.18047/poljo.21.2.9
MOLEKULARNI MARKERI U OPLEMENJIVANJU RAJČICE
Sunčica Guberac
; Sveučilište J.J. Strossmayer u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Kralja Petra Svačića 1d, 31000 Osijek, Hrvatska
Sonja Petrović
; Sveučilište J.J. Strossmayer u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Kralja Petra Svačića 1d, 31000 Osijek, Hrvatska
Vlado Guberac
; Sveučilište J.J. Strossmayer u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Kralja Petra Svačića 1d, 31000 Osijek, Hrvatska
Sonja Marić
; Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Kralja Petra Svačića 1d, 31000 Osijek, Hrvatska
Sažetak
Većina postojećih sorti rajčice nastala je klasičnim oplemenjivanjem. Međutim, mnogobrojni problemi koji se javljaju pri procesu oplemenjivanja doveli su do razvoja i primjene novih tehnologija u oplemenjivanju bilja. Jedna od važnijih tehnologija je tehnologija molekularnih markera, koja bi mogla doprinijeti povećanju učinkovitosti procesa oplemenjivanja. Zbog svoje jednostavne genetske strukture, rajčica je jedna od najviše istraživanih vrsta porodice Solanaceae te jedna od prvih kultura za koju su razvijeni molekularni markeri i mape. Rajčica danas ima jednu od najdetaljnijih genetskih mapa te je gotovo nemoguće odrediti točan broj gena/QTL-a koji su mapirani na kromosomima rajčice. Svakako najraširenija primjena molekularnih markera u oplemenjivanju rajčice odnosi se na genetsku kontrolu patogena.
Ključne riječi
rajčica; molekularni marker; oplemenjivanje
Hrčak ID:
150617
URI
Datum izdavanja:
18.12.2015.
Posjeta: 2.390 *