Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Cirkadijurne varijacije budnosti, spremnosti za rad i radnih sposobnosti

S. Vidaček ; Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb, Hrvatska
M. Šarić ; Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 3.115 Kb

str. 13-15

preuzimanja: 673

citiraj


Sažetak

U organizmu čovjeka odvijaju se ritmički procesi različitih frekvencija odnosno perioda. Među njima za funkcionalno stanje čovjeka najvažniju ulogu imaju ritmovi čiji je period oko 24 sata (tzv. cirkadijurni ritmovi). Oni su utvrđeni na svim funkcionalnim razinama: od supcelularnog i staničnog nivoa preko organa i organskih sistema pa do organizma kao cjeline.
U svakodnevnim prilikama ove su cikličke promjene u organizmu pod utjecajem ritmičkih promjena u okolini. Vanjski ritmički utjecaji potpomažu da se ritmičke promjene u organizmu bolje sinkroniziraju i da se organizam kao cjelina bolje prilagodi na svoju sredinu. Kod noćnog rada dolazi do inverzije ritma budnost/spavanje u toku dana; radnik mora raditi u ono vrijeme tijekom 24 sata kad je organizam u stanju deaktivacije, a spavati u ono vrijeme kad je obično budan i aktivan. Ove promjene u aktivnosti čovjeka predstavljaju dodatno opterećenje na koje se radnik mora prilagoditi da bi mogao dulje vrijeme raditi u smjenama. Tolerancija prema smjenskom (noćnom) radu povezana je s nekim karakteristikama radnika. Mjerenje tih karakteristika može poslužiti u utvrđivanju interindividualnih razlika u toleranciji prema smjenskom radu.

Ključne riječi

biološki ritam; budnost; cirkadijurni ritam; elektrodermalna aktivnost; radna uspješnost; smjenski rad; spavanje; tjelesna ternperatura

Hrčak ID:

151045

URI

https://hrcak.srce.hr/151045

Datum izdavanja:

5.6.1991.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.650 *