Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Sekundarna nagla prijevremena menopauza nakon uporabe ergometrina - moguća nuspojava ?

Dubravko Habek orcid id orcid.org/0000-0003-1304-9279 ; Hrvatsko katoličko sveučilište u Zagrebu, Klinika za ginekologiju i porodništvo Medicinskog fakulteta i Kliničke bolnice "Sveti Duh"
Ana Bucko ; Hrvatsko katoličko sveučilište u Zagrebu, Klinika za ginekologiju i porodništvo Medicinskog fakulteta i Kliničke bolnice "Sveti Duh"
Jasna Čerkez Habek ; Klinika za interne bolesti Medicinskog fakulteta i Kliničke bolnice "Sveti Duh"
Zlatko Hrgović ; Universitatsfrauenklinik Offenbach, Universitat Jochan Goethe Frankfurt/Main


Puni tekst: hrvatski pdf 241 Kb

str. 131-134

preuzimanja: 518

citiraj


Sažetak

U radu je prikazan slučaj nagle prijevremene menopauze u 19-godišnje adolescentice nakon jednokratne višednevne uporabe ergometrina koji je uzimala zbog opetovanih hipermenoragija. Do tada je olihipermenoreje od rane menarche s 10,5 godina liječila kombiniranim estrogensko-gestagenskim pripravcima. Drugih čimbenika nastanka nagle sekundarne hipergonadotropne amenoreje iz osobne i obiteljske anamneze, te laboratorijskom i kliničkom obradom nije se moglo pronaći. Osim akcidentalne uporabe ergometrina, raspravlja se o naglom nastanku sekundarne amenoreje i evidentne ovarijske insuficijencije nakon moguće jake ishemične vazokonstrikcije i nuspojava uporabe ergotalkaloida.

Ključne riječi

rana menopauza; hipergonadotropna amenoreja; ergometrin; moguće nuspojave

Hrčak ID:

152229

URI

https://hrcak.srce.hr/152229

Datum izdavanja:

29.1.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.435 *