Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

GASTROEZOFAGELNA REFLUKSNA BOLEST - BOLEST S MNOGO LICA

NINA BAŠIĆ MARKOVIĆ orcid id orcid.org/0000-0001-6296-6394 ; Specijalistička ordinacija obiteljske medicine, Rijeka, Hrvatska
ROBERTA MARKOVIĆ orcid id orcid.org/0000-0002-0232-0249 ; Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet, Rijeka, Hrvatska
INES DIMINIĆ-LISICA ; Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet, Rijeka, Hrvatska
NIVES RADOŠEVIĆ QUADRANTI ; Primorskogoranska županija, Zavod za javno zdravstvo, Rijeka, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 120 Kb

str. 279-285

preuzimanja: 7.172

citiraj


Sažetak

Refl uks želučanog sadržaja u jednjak fi ziološki je fenomen koji se povremeno događaja kod ljudi i to najčešće nakon obroka.
Gastroezofagelna refl uksna bolest (GERB) je stanje koje nastaje kada količina želučanog sadržaja nadmašuje njegovu fiziološku eliminaciju iz jednjaka i uzrokuje tegobe s pridruženim oštećenjem sluznice jednaka ili bez tog oštećenja te uzrokuje zabrinjavajuće simptome. Simptomi se smatraju zabrinjavajućima ako remete bolesnikovo opće stanje i razlog su posjete liječniku. Prevalencija GERB-a u zapadnom svijetu iznosi 10-20 %, a temelji se na procjeni pojavnosti žgaravice kao vodećeg simptoma. Dominantni simptomi su žgaravica i regurgitacija osobito nakon konzumacije obilnog i masnog obroka i visoko su specifi čni za GERB. Ekstraezofagealna refl uksna bolest (EERB) je široki spektar pojavnosti različitih simptoma povezanih s gornjim i donjim dijelom respiratornog sistema kao što su kašalj, laringitis, astma, kronična opstruktivna bolest pluća (KOPB), promuklost, sinusitis - postnazalni drip (kapajući) sindrom, upala srednjeg uha, rekurentna pneumonija i karcinom larinksa. U diferencijalnoj dijagnostici refl uksa koriste se sljedeći testovi: ezofagogastroduodenoskopija, laringoskopija i 24-satni pH monitoring. Inicijalna empirijska terapija inhibitorom protonske pumpe provodi se dva put/dan u trajanju od 1 do 2 mjeseca.

Ključne riječi

gastroezofagelna refluksna bolest; ekstraezofagealna refluksna bolest; inhibitori protonske pumpe

Hrčak ID:

154154

URI

https://hrcak.srce.hr/154154

Datum izdavanja:

12.3.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 8.244 *