Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Čovjek između prirode i tehnike - Antropocentrizam, naturalizam i hetnicizam među studentima; Usporedba istraživanja 1988. i 1992.

Ivan Cifrić ; Odsjek za sociologiju, Filozofski fakultet, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 10.916 Kb

str. 179-192

preuzimanja: 2.143

citiraj


Sažetak

Članak iznosi rezultate empirijskog istraživanja percepcije čovjeka, prirode i tehnike. Istraživanje je provedeno u Republici Hrvatskoj 1992. godine na reprezentativnom slučajnom uzorku studenata na sveučilištima u Rijeci i Zagrebu. Uzorak je tvorilo 547 studenata različitih fakulteta i godina studija.
Istraživanje je provedeno anketom. Instrument se sastojao od dvadeset i dvije tvrdnje kojima je pridružena skala Likertova tipa.
Rezultati su pokazali da su najprihvaćenije tvrdnje o ravnoteži prirode i potrebi njenog očuvanja, a najmanje su prihvaćene tvrdnje o ugrožavanju prirode i čovjeku kao njenom gospodaru.
Faktorskom analizom pod komponentnim modelom dobiveno je šest latentnih dimenzija (faktori f reda) među kojima postoji djelomična povezanost. To su: "tehnološki optimizam", "naturalistički determinizam", "antropocentrizam na tehnološkoj osnovi", "čovjek u službi tehnike", "pomirenje s prirodom" i "međusobna uvjetovanost prirodne i socijalne ravnoteže".
Testiranje razlika aritmetičkih sredina (1992 i 1988 godine) pokazuje da je kod većine tvrdnji došlo do smanjenja vrijednosti x u 1992. g. što znači da su sadržaji tih tvrdnji manje prihvatljivo nego prije četiri godine. Povećano je značenje tehnike i očekivanja od istraživanja svemira te uvažavanje prirodnih uvjeta u društvenom razvoju.

Ključne riječi

Hrčak ID:

154929

URI

https://hrcak.srce.hr/154929

Datum izdavanja:

31.12.1992.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.746 *