Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Ekološki izvještaj ekonomsko-tehnoloških integracija

Andrej Kirn ; Fakultet za sociologiju, političke nauke i novinarstvo Ljubljana


Puni tekst: hrvatski pdf 3.950 Kb

str. 57-60

preuzimanja: 270

citiraj


Sažetak

Trajni, jednosmjerni procesi ne odvijaju se ni u prirodi, a još manje u društvu. Stalno se mijenjaju trendovi, rađaju se novi i zastarjevaju stari problemi.
Linearno mišljenje je udobno i stoga izrazito tvrdokorno u primjerima kad se računa da će to što je željeno i vrijedno trajati i u budućnosti. Civilizacijska dogma o eksponencijalnom ekonomskom rastu, povezana s eksponencijalnim znanstveno-tehničkim napretkom, izrazit je primjer ekstrapolacijske linearne sigurnosti da ćemo sa znanošću i tehnologijom uspješno rješavati probleme, pa nek dođu ma kakvi oni bili.
Tuđa i strana čini se mogućnost, da bi novovijeki eksponencijalni znanstveno-tehnički napredak lako mogao biti samo kratka epizoda u razvoju civilizacije. Rastući sistemski konflikti između biosfere i tehnologije, te iscrpljivost prirodnih izvora moguće su znakovi konačnosti našeg znanstveno-tehnološkog doba. Svjetska rasprava o »granicama rasta« iz 70-tih godina ni danas nije prošlost. Naprotiv, trajno ćemo morati živjeti sa svješću o mnogim fizičkim i ekološkim granicama razvoja čovječanstva na ograničenoj planeti.
Ključne veze europske integracije su ekonomsko-tehnološke naravi. Njihova ekološka osobina je nova uspješna preobrazba biosfere u antropo-tehnosferu, uspješno korištenje prirodnih izvora za bogaćenje, za čovjekove potrebe i užitke.

Ključne riječi

Hrčak ID:

155077

URI

https://hrcak.srce.hr/155077

Datum izdavanja:

30.6.1991.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 660 *