Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Socijalistički feudalizam, postmoderna i karizmatička religioznost

Jakov Jukić ; Split


Puni tekst: hrvatski pdf 16.736 Kb

str. 691-706

preuzimanja: 298

citiraj


Sažetak

Čini se da su dvije velike društvene krize današnjice — krah socijalizma i neuspjeh liberalizma — potaknule sociologiju religije da počne napuštati besplodni posao brojenja crkvenih činjenica i njihovu pastoralnu interpretaciju. Zato se ta sociologijska disciplina polako vraća općenitostima svojih učitelja iz klasičnog razdoblja. Na istom teorijskom tragu, autor u prvom dijelu svojeg članka pokušava najprije dati jedno religijsko tumačenje marksizma, otkrivajući u njemu dvije gnostičke odrednice — gnozu neprevarljive spoznaje i pleromu komunističkog društva — koje su dakako iskazane u svojem svjetovnom obliku. Otud je i kriza socijalizma — koji je oslonjen na gnostički marksizam — religijski fenomen jer je liberalistička sekularizacija okopnila upravo sakralni ustroj socijalističkog poretka. U tom smislu autor zastupa mišljenje da je socijalizam predgrađansko društvo s mnogim obilježjima feudalizma.
Sličnu je putanju imao i liberalizam, posebice u svojoj najnovijoj neoliberalističkoj verziji, čije su ideje sekularizacije potkopale religiozno nadahnuće povijesnih socijalizatna. Počeci krize modemosti liberalističkog sustava — koji se inače odlikuje optimizmom, ideologijom napretka i znanosti, racionalizmom, političkim autoritarizmom — zapažaju se dolaskom i provedbom druge individualističke revolucije. Zavladalo je neko zahlađenje prvotnog zanosa i optimizma, pa je nastupio zalaz svih velikih sustava smisla. U središtu su zanimanja sad samo apsolutna osobna sloboda i potpuna etička neovisnost, nedodirljiva privatnost življenja, hedonizam i ravnodušnost. To običavamo nazivati postmodemošću.
Razvoj naravno nije stao na tom stupnju jer je eksplozija individualizma težila krajnostima. Iz individualizma smo ušli u razdoblje narcisizma, a onda i nihilizma. Na kraju se pokazalo da ne samo socijalistički feudalizam nego dapače i društvo postmodeme otkriva crte starih gnostičkih sustava, pa se konačno zato i razgrađuje.

Ključne riječi

Hrčak ID:

155215

URI

https://hrcak.srce.hr/155215

Datum izdavanja:

31.12.1990.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 913 *