Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Kvaliteta kukuruzne silaže na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima

Marina Vranić ; Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Mladen Knežević
Goran Perčulija
Darko Grbeša
Josip Leto
Krešimir Bošnjak
Ivana Rupić


Puni tekst: hrvatski pdf 339 Kb

str. 175-186

preuzimanja: 2.161

citiraj


Sažetak

Istraživanje je provedeno u okviru primijenjeno-istraživačkog projekta: «Uspostava sustava analize krme NIR spektroskopijom» kojim je praćena kvaliteta travne silaže, kukuruzne silaže i sijena na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u RH tijekom šest mjeseci hranidbe (od studenog 2003. do svibnja 2004.). U ovom istraživanju je praćena hranidbena vrijednost kukuruzne silaže na 19 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG), većih proizvođača mlijeka iz 5 županija. Analiziranje uzoraka je vršeno jedanput mjesečno NIRS aparatom (Foss, Model 6500), a na osnovu rezultata analize, savjetnici HZPSS-a su davali preporuku hranidbe muznih krava. Korištenjem škotskih kalibracijskih modela utvrđeni su sljedeći parametri kvalitete: korigirana suha tvar (ST), organska tvar (OT), sirovi proteini (SP), neutralna vlakna (NDF), metabolička energija (ME), kiselost (pH), fermentirajuća metabolička energija u ME (FME/ME), škrob i probavljivost organske tvari u suhoj tvari (D-vrijednost). Prosječni rezultati analiza ispitivanih silaža pokazuju visoki udjel ST (391,78 g kg-1), visoki udjel škroba (335,13 g kg-1 ST) i NDF (425,33 g kg-1 ST). Silaža je u prosjeku bila stabilna (pH 3,7), dobrog udjela FME/ME (0,81) i vrlo dobre probavljivosti (D-vrijednost 71,6%), ali niskog udjela proteina (65,19 g kg-1). Statistički značajne razlike između pojedinih OPG su dobivene za udjel ST (P<0,05), SP (P<0,05), NDF(P<0,05), pH (P<0,05), škroba (P<0,05), OT (P<0,05) i FME/ME (P<0,05).

Ključne riječi

kukuruzna silaža, NIRS analiza, obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo

Hrčak ID:

1558

URI

https://hrcak.srce.hr/1558

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.941 *