Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Zdravstvena psihologija starenja - prikaz područja i pregled istraživanja u Hrvatskoj

Jasminka Despot Lučanin ; Zdravstveno veleučilište, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 298 Kb

str. 59-76

preuzimanja: 2.903

citiraj


Sažetak

Glavno je usmjerenje zdravstvene psihologije starenja postizanje optimalnog starenja, a ciljevi su primijeniti psihološke spoznaje u prevenciji bolesti te poboljšati kvalitetu života zdravih i bolesnih starijih osoba. Psiholozi preporučuju da se optimalno starenje proučava s usmjerenjem na individualne razlike i plastičnost procesa starenja jer su način i brzina starenja pod snažnim djelovanjem zdravlja, navika zdravog ponašanja i nekih psihosocijalnih čimbenika.
U ovom članku sažeto je prikazan niz rezultata istraživanja čimbenika procesa starenja provedenih u Hrvatskoj, od 1979. godine do danas, u usporedbi s istraživačkim trendovima u drugim zemljama. Svima je glavni cilj bio utvrditi ulogu psiholoških čimbenika u međudjelovanju s ostalima u određivanju starenja i kvalitete života u starosti.
Prikazana su istraživanja temeljne uloge psiholoških čimbenika u procesu starenja, istraživanja uloge psiholoških čimbenika u kvaliteti života u starosti i istraživanja uloge kognitivnih funkcija u procesu starenja. Konačni je cilj primijeniti istraživačke spoznaje u zdravstvenoj i socijalnoj praksi.

Ključne riječi

zdravstvena psihologija, starenje, kvaliteta života, istraživanja

Hrčak ID:

158402

URI

https://hrcak.srce.hr/158402

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.783 *