Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

https://doi.org/10.18047/poljo.22.1.9

Fiziološki odgovor kultivara soje na abiotski stres

Marija Špoljarević orcid id orcid.org/0000-0002-9052-5307 ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 230 Kb

str. 54-54

preuzimanja: 373

citiraj


Sažetak

Među različitim vrstama abiotskoga stresa u proizvodnji soje ističu se sušni, temperaturni i solni stres. Cilj ove disertacije bio je istražiti fiziološke mehanizame reakcije soje na navedene vrste stresa. Istraživanja su provedena sa šest kultivara soje u fazi klijanje - nicanje te dva kultivara u fazi cvatnje. U prvome je pokusu sjeme soje naklijavano u papirnim ručnicima natopljenim vodom ili otopinom određenoga osmotskoga potencijala. Tijekom 7 dana uz kontrolu (20°C, voda) primijenjene su po dvije razine sušnoga (otopina PEG 5% i 10%), solnoga (otopina NaCl 50 i 100 mM) i temperaturnoga stresa (10°C i 30°C, voda). Osim % klijavosti i morfoloških svojstava, analizirani su enzimski i neenzimski pokazatelji stresa u hipokotilu. Najjači stresni učinak imali su viša razina sušnoga stresa te niska temperatura. Visoka je temperatura djelovala povoljno na razvoj klijanaca, a blagi sušni stres imao je primirajući efekt i povećao klijavost. Odabrana dva kultivara u drugome su eksperimentu uzgojena u posudama s tlom na otvorenom do faze cvatnje, nakon čega su izložene različitoj temperaturi (30°C, 10°C i 20°C kao kontrola) tijekom 3 dana u klima komori. Analizirani su pokazatelji učinkovitosti fotosinteze te, kao i u prvom eksperimentu, pokazatelji reakcije biljke na stres u tkivu troliske. Vrlo značajan utjecaj tretmana u obje razvojne faze soje potvrđuje da su primijenjeni tretmani izazvali oksidacijski stres i obrambene reakcije soje.

Ključne riječi

soja; sortna specifičnost; abiotski stres; osmotski stres; sušni stres; solni stres; temperaturni stres

Hrčak ID:

160281

URI

https://hrcak.srce.hr/160281

Datum izdavanja:

15.6.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.353 *