Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

https://doi.org/10.18047/poljo.22.1.10

Konkurentnost hrvatske proizvodnje i prerade pšenice na tržištu Europske unije

Davor Balaž orcid id orcid.org/0000-0001-9611-7737 ; Ministarstvo poljoprivrede, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 849 Kb

verzije

str. 55-55

preuzimanja: 422

citiraj


Sažetak

Analiza konkurentnosti zahtjevan je proces koji obuhvaća prikupljanje podataka i usporedbu na makro i mikro ekonomskoj osnovi. Za potrebe ovoga rada obavljena je analiza prikupljanjem dostupnih podataka o proizvodnji i preradi pšenice u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji (desk istraživanje), 5 županija istočne Hrvatske (130 uzoraka proizvođača i 18 uzoraka prerađivača pšenice) i istraživanje ponude pšeničnoga brašna na tržištu Republike Hrvatske. Na temelju prikupljenih podataka, obavljena je analiza strukture uzoraka prema različitim varijablama, sukladno obavljenoj deskriptivnoj statističkoj analizi za varijable ordinalnoga i kvantitativnoga tipa (omjerne i intervalne). Analizom prikupljenih podataka, obavljeni su izračuni konkurentnosti, primjenom metode troškovi domaćih resursa (DRC) te formiranjem analitičke matrice (PAM). Izračunom izdvojenoga koeficijenta (DRC), nije potvrđena konkurentnost hrvatskem proizvodnje pšenice za referentne godine, prema paritetnim domaćim cijenama. Za izdvojeni segment prerade pšenice, također primjenom navedene metode, utvrđen je neutralan status konkurentnosti prema DRC koeficijentu. Utvrđene su moguće potrebite prilagodbe standarda poslovanja, vanjske trgovine, vanjsko-trgovinske zaštite i domaće potpore u okviru Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP). Izvršena je ocjena ekonomske učinkovitosti hrvatske proizvodnje i prerade pšenice u insceniranim uvjetima metodom izračuna koeficijenta DRC-a. Obavljeni izračuni pokazali su međusobnu disekonomsku međuovisnost proizvodnje i prerade pšenice u Republici Hrvatskoj, uz pozitivan utjecaj na stabilnost i održivost poslovanja u ruralnim područjima. Temeljem provedenog istraživanja, utvrđeno je kako postoje uvjeti za kvantitativno i kvalitativno povećanje proizvodnje i prerade pšenice u Republici Hrvatskoj.

Ključne riječi

konkurentnost; pšenica; mlinska industrija; DRC, Republika Hrvatska, Europska unija

Hrčak ID:

160282

URI

https://hrcak.srce.hr/160282

Datum izdavanja:

15.6.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.305 *