Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Farmaceutici i metode obrade otpadne vode iz farmaceutske industrije

Stanka Zrnčević orcid id orcid.org/0000-0002-8984-5944 ; Sveučilište u Zagrebu, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 640 Kb

str. 119-136

preuzimanja: 2.057

citiraj


Sažetak

Potrošnja farmaceutika za humanu i veterinarsku primjenu u uzlaznoj je putanji, kao i njihovo otpuštanje u okoliš. Farmaceutici su nađeni u ispustima nakon obrade otpadnih voda, površinskim vodama, tlu i vodovodnoj vodi. Premda su te koncentracije općenito niske, raste zabrinutost zbog mogućeg dugoročnog utjecaja na ljude i vodene organizme uslijed trajne izloženosti ovim spojevima. Zbrinjavanje takvih voda vrlo je specifično i složeno te redovito zahtijeva kombinaciju različitih postupaka obrade kako bi se ove vode učinile neškodljive te zadovoljili propisani zakonski kriteriji za ispust u okoliš.
U radu su navedeni izvori te mogući štetni utjecaji farmaceutika na okoliš. Dani su podatci o sastavu otpadnih voda nastalih u proizvodnji farmaceutika kemijskom sintezom te su naznačena mjesta u procesu na kojima nastaju. Dan je literaturni pregled konvencionalnih i naprednih metoda obrade te su navedene njihove prednosti i nedostatci.

Ključne riječi

farmaceutici; mikrozagađivala; otpadne vode; procesi obrade

Hrčak ID:

160338

URI

https://hrcak.srce.hr/160338

Datum izdavanja:

27.6.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.760 *