Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ SEZONE ROĐENJA NA UZRAST PRI ULASKU U REPRODUKCIJU I REPRODUKTIVNE SPOSOBNOSTI KRMAČA ŠVEDSKOG LANDRASA

Milivoje Stanković ; "Agro Sci", Surčin, Beograd, Srbija
Vojin Anastasijević ; Institut za stočarstvo, Beograd, Srbija
Jelena Stanković ; Poljoprivredni fakultet, Beograd, Srbija


Puni tekst: hrvatski pdf 1.604 Kb

str. 255-263

preuzimanja: 178

citiraj


Sažetak

Cilj ovog istraživanja, u tipično industrijskim uvjetimaa proizvodnje,bio je da se izuči utjecaj sezone rođenja nazimica na uzrast pri ulasku u reprodukciju i njihove reproduktivne sposobnosti u toku tri uzastopna praćenja.(G0 - G3). Obuhvaćeno je 525 plotkinja koje su rođene u različitim sezonama godine, pri čemu je praćen: uzrast kod pripusta, prvog, drugog i trećeg prašenja, plodnost i preživljavanje prasadi u prvom i prva tri praćenja.
Ustanvljeno je da sezona rođenja kmača utiječe vrlo značajno (P<0,01) na njihov uzrast pri ulasku u reprodukciju, pri čemu su krmače rođene u zimskoj i proljetnoj sezoni za 15,1-20,7 dana kasnije ušle u prvu suprasnost, i približno za toliko kasnije donosile svoje prvo, drugo i treće leglo. Najplodnije su, u prva tri prašenja ukupno, krmače rođene u zimskoj sezoni (P<0,01), pa ljetnoj, dok su krmače rođene u proljeće i jesen međusobno slične. Broj uspiješno
odgajene prasadi, u prva tri prašenja ukupno, veći je (P<0p5) u krmača rođenih u zimskoj i ljetnoj sezoni godine, nego u proljeće i jesen.

Ključne riječi

Hrčak ID:

162033

URI

https://hrcak.srce.hr/162033

Datum izdavanja:

22.9.1990.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 557 *