Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ PELETIRANE HRANE NA BROJ MIKROORGANIZAMA U ZRAKU TOVILIŠTA SVINJA

Vlatko Rupić ; Fakultet poljoprivrednih znanosti, Institut za stočarstvo i mljekarstvo, Zagreb, Republika Hrvatska
Ivo Jurić ; Fakultet poljoprivrednih znanosti, Institut za stočarstvo i mljekarstvo, Zagreb, Republika Hrvatska
Marija Đikić ; Fakultet poljoprivrednih znanosti, Institut za stočarstvo i mljekarstvo, Zagreb, Republika Hrvatska
Romano Božac ; Fakultet poljoprivrednih znanosti, Institut za stočarstvo i mljekarstvo, Zagreb, Republika Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.474 Kb

str. 265-272

preuzimanja: 154

citiraj


Sažetak

Istražen je broj mikrorganizama u zraku tovilišta svinja klasičnog tipa tijekom dana, pri hranidbi peletiranom i brašnitom hranom. Zajedno s time istražena je temperatura, vlažnost i brzina strujanja zraka u tovilištima te izvan tovilišta na udaljenosti 20-30 metara. Mikrorganizmi u zraku mjereni su metodom sedimentacije na mesnopeptonskom agaru Torlak.
Nakon eksponiranja petrijevih ploča s agarom Torlak u biozoni tovilišta i 30 cm ispod stropa izvršena je inkubacija na 37'C-tijekom 48 sati. Izrasle kolonije mikroorganizama su prebrojene i proračunate u minuti na m2 površine poda. U zraku ispod stropa tovilišta s peletiranom hranom nađeno je prosječno 102,815 mikroorganizama, a u biozoni 99.121 mikroorganizama.
U zraku ispod stropa tovilišta s peletiranom hranom najveći broj mikroorganizma nađen je u podne (106.283), a najmanji ujutro (98.294). U biozoni svinja s peletiranom hranom najveći broj mikroorganizama nađen je u podne (100.167), a najmanji uvečer (96.584). Nisu utvrđene signifikantne razlike u broju mikroorganizama zraka između vremena mjerenja u zoni ispod
stropa i biozoni, kao ni između zone ispod stropa i biozone tovilišta hranidbe peletiranom hranom (P>0,05).
U zraku ispod stropa tovilišta s brašnatom hranom nađeno je prosječno 134,257 mikroorganizama, a u biozoni tovilištaa prosječno 142.376 mikroorganizima-u min./m2 povšine poda. U zoni zraka ispod stropa u tovilištima s brašnatom hranom broj mikroorganizama se povećavao od jutra prema večeri, a večernji broj je bio signifikantno veći od jutra i podneva.
U biozoni svinja s brašnatom hranom najmanji broj mikroorganizama nađen je ujutro, što je bilo signifikantno manje od podneva i večeri. U tovilištima s brašnatom hranom broj mikroorganizama biozone, bio je u podne signifikantno veći od broja mikroorganizama zone zraka
ispod stropa. Broj mikroorganizama zraka tovilišta s brašnatom hranom (iutro, podne, večer) bio je signifikantno veći u zoni zraka ispod stropa i biozoni, od broja mikroorganizama u tovilištima s peletiranom hranom.
Temperatura, vlažnost i brzina strujanja zraka u svim tovilištima nisu bili u okvirima norma za tovne svinje, a bili su pod velikim utjecajem vanjskih klimatskih faktora.

Ključne riječi

Hrčak ID:

162049

URI

https://hrcak.srce.hr/162049

Datum izdavanja:

22.9.1990.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 604 *