hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Evaluacija kemijskog sastava destilata dobivenih od vina s manom

Marin Mihaljević Žulj ; Agronomski fakultet Sveučilištau Zagrebu
Barbara Posavec
Melanija Škvorc
Pavica Tupajić ; Agronomski fakultet Sveučilištau Zagrebu

Puni tekst: hrvatski, pdf (82 KB) str. 30-36 preuzimanja: 914* citiraj
APA 6th Edition
Mihaljević Žulj, M., Posavec, B., Škvorc, M. i Tupajić, P. (2016). Evaluacija kemijskog sastava destilata dobivenih od vina s manom. Glasnik Zaštite Bilja, 39 (3), 30-36. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/162149
MLA 8th Edition
Mihaljević Žulj, Marin, et al. "Evaluacija kemijskog sastava destilata dobivenih od vina s manom." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 39, br. 3, 2016, str. 30-36. https://hrcak.srce.hr/162149. Citirano 22.01.2021.
Chicago 17th Edition
Mihaljević Žulj, Marin, Barbara Posavec, Melanija Škvorc i Pavica Tupajić. "Evaluacija kemijskog sastava destilata dobivenih od vina s manom." Glasnik Zaštite Bilja 39, br. 3 (2016): 30-36. https://hrcak.srce.hr/162149
Harvard
Mihaljević Žulj, M., et al. (2016). 'Evaluacija kemijskog sastava destilata dobivenih od vina s manom', Glasnik Zaštite Bilja, 39(3), str. 30-36. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/162149 (Datum pristupa: 22.01.2021.)
Vancouver
Mihaljević Žulj M, Posavec B, Škvorc M, Tupajić P. Evaluacija kemijskog sastava destilata dobivenih od vina s manom. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2016 [pristupljeno 22.01.2021.];39(3):30-36. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/162149
IEEE
M. Mihaljević Žulj, B. Posavec, M. Škvorc i P. Tupajić, "Evaluacija kemijskog sastava destilata dobivenih od vina s manom", Glasnik Zaštite Bilja, vol.39, br. 3, str. 30-36, 2016. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/162149. [Citirano: 22.01.2021.]

Sažetak
Cilj rada bio je evaluirati kemijski sastav destilata dobivenih od vina s manom. Istraživan je kemijski sastav destilata dobivenih od vina sorte Chardonnay kod kojeg je utvrđena mana oksidacije u mirisu. Destilacija vina provedena je pomoću jednostavnog destilacijskog uređaja primjenom dvostruke destilacije uz odvajanje različite količine prve frakcije destilata. Hlapivi spojevi vina i vinskih destilata (acetaldehid, etil-acetat, metanol te viši alkoholi uključivo n-propanol, izobutanol i amilni alkoholi) određeni su metodom plinske kromatografije, a njihove koncentracije uspoređene su s vrijednostima koje su propisane ili se preporučuju za vinske destilate. Dobiveni rezultati ukazuju kako oksidirano vino i od njega dobiveni destilati prema nekim parametrima kemijskog sastava odstupaju od vrijednosti koje se preporučuju u proizvodnji visoko kvalitetnih vinskih destilata. Koncentracije acetaldehida u destilatima dobivenim dvostrukom destilacijom bile su znatno više od praga njegove senzorne detekcije i iznosile su 600-669 mg/L a.a. ovisno o varijanti pokusa. Ostali parametri kemijskog sastava vinskih destilata bili su u granicama propisanih vrijednosti i u skladu s literaturnim podacima.

Ključne riječi
destilacija; vinski destilat; oksidacija vina; acetaldehid

Hrčak ID: 162149

URI
https://hrcak.srce.hr/162149

[engleski]

Posjeta: 1.097 *