Evaluacija kemijskog sastava destilata dobivenih od vina s manom
Marin Mihaljević Žulj
; Agronomski fakultet Sveučilištau Zagrebu
Barbara Posavec Melanija Škvorc Pavica Tupajić
; Agronomski fakultet Sveučilištau Zagrebu
APA 6th Edition Mihaljević Žulj, M., Posavec, B., Škvorc, M. i Tupajić, P. (2016). Evaluacija kemijskog sastava destilata dobivenih od vina s manom. Glasnik Zaštite Bilja, 39 (3), 30-36. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/162149
MLA 8th Edition Mihaljević Žulj, Marin, et al. "Evaluacija kemijskog sastava destilata dobivenih od vina s manom." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 39, br. 3, 2016, str. 30-36. https://hrcak.srce.hr/162149. Citirano 22.01.2021.
Chicago 17th Edition Mihaljević Žulj, Marin, Barbara Posavec, Melanija Škvorc i Pavica Tupajić. "Evaluacija kemijskog sastava destilata dobivenih od vina s manom." Glasnik Zaštite Bilja 39, br. 3 (2016): 30-36. https://hrcak.srce.hr/162149
Harvard Mihaljević Žulj, M., et al. (2016). 'Evaluacija kemijskog sastava destilata dobivenih od vina s manom', Glasnik Zaštite Bilja, 39(3), str. 30-36. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/162149 (Datum pristupa: 22.01.2021.)
Vancouver Mihaljević Žulj M, Posavec B, Škvorc M, Tupajić P. Evaluacija kemijskog sastava destilata dobivenih od vina s manom. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2016 [pristupljeno 22.01.2021.];39(3):30-36. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/162149
IEEE M. Mihaljević Žulj, B. Posavec, M. Škvorc i P. Tupajić, "Evaluacija kemijskog sastava destilata dobivenih od vina s manom", Glasnik Zaštite Bilja, vol.39, br. 3, str. 30-36, 2016. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/162149. [Citirano: 22.01.2021.]
Sažetak Cilj rada bio je evaluirati kemijski sastav destilata dobivenih od vina s manom. Istraživan je kemijski sastav destilata dobivenih od vina sorte Chardonnay kod kojeg je utvrđena mana oksidacije u mirisu. Destilacija vina provedena je pomoću jednostavnog destilacijskog uređaja primjenom dvostruke destilacije uz odvajanje različite količine prve frakcije destilata. Hlapivi spojevi vina i vinskih destilata (acetaldehid, etil-acetat, metanol te viši alkoholi uključivo n-propanol, izobutanol i amilni alkoholi) određeni su metodom plinske kromatografije, a njihove koncentracije uspoređene su s vrijednostima koje su propisane ili se preporučuju za vinske destilate. Dobiveni rezultati ukazuju kako oksidirano vino i od njega dobiveni destilati prema nekim parametrima kemijskog sastava odstupaju od vrijednosti koje se preporučuju u proizvodnji visoko kvalitetnih vinskih destilata. Koncentracije acetaldehida u destilatima dobivenim dvostrukom destilacijom bile su znatno više od praga njegove senzorne detekcije i iznosile su 600-669 mg/L a.a. ovisno o varijanti pokusa. Ostali parametri kemijskog sastava vinskih destilata bili su u granicama propisanih vrijednosti i u skladu s literaturnim podacima.