Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

ISTRAŽIVANJE RANDMANA, PRINOSA I KAKVOĆE MESA JARADI

Josip Živković ; Veterinarski fakultet, Zagreb, Republika Hrvatska
Dražen Knežević ; "Mesopromet", Split, Republika Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.323 Kb

str. 181-187

preuzimanja: 419

citiraj


Sažetak

Istraženi su stupanj klaoničkog iskorištenja (randman), prinos i
senzorski pokazatelji kakvoće mesa jaradi kiianaca domaće balkanske (ž) i srnasto-alpinske koze (m.) u dobi od 5-6 mjeseci. Na osnovi dobivenih rezultata može se kontatirati da randman jaradi dobiven iz odnosi mase neohlađenog trupa s glavom i bez iznutrica i žive vage priie klanja pokazuje tendencije porasta usporedo s porastom žive vage i iznosi 50,1 ± 1,977%. Na meso I. kategorije (butovi i stabine) otpada 43.8%, na meso II. kategorije (plećka,leđa i vrat) 39,6%, a na meso III. katagorije (ostali dijelovi) 16,1% u odnosu na klaoničku masu jaradi od prosječno 7,7 kg. Senzorska ocjena kakvoće mesa jaradi u trupovima je dobivena vrednovanjem boje mišičnog i masnog tkiva te konformacije trupa, građe, izgleda i konzistencije mesa po bod-sistemu od 1-5 boda, iznosila je prosječno 3-5 bodova u muške i 3,8 bodovau ženske jaradi, ili sveukupno 3.6 ± 0,308 boda.

Ključne riječi

Hrčak ID:

162207

URI

https://hrcak.srce.hr/162207

Datum izdavanja:

26.7.1991.

Posjeta: 950 *