hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj antioksidansa na oksidacijsku stabilnost biljnih ulja u binarnoj smjesi sa sezamovim uljem

Tihomir Moslavac ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Danijela Vuković ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Puni tekst: hrvatski, pdf (190 KB) str. 32-41 preuzimanja: 89* citiraj
APA 6th Edition
Moslavac, T. i Vuković, D. (2013). Utjecaj antioksidansa na oksidacijsku stabilnost biljnih ulja u binarnoj smjesi sa sezamovim uljem. Glasnik Zaštite Bilja, 36 (6), 32-41. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/162730
MLA 8th Edition
Moslavac, Tihomir i Danijela Vuković. "Utjecaj antioksidansa na oksidacijsku stabilnost biljnih ulja u binarnoj smjesi sa sezamovim uljem." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 36, br. 6, 2013, str. 32-41. https://hrcak.srce.hr/162730. Citirano 29.03.2020.
Chicago 17th Edition
Moslavac, Tihomir i Danijela Vuković. "Utjecaj antioksidansa na oksidacijsku stabilnost biljnih ulja u binarnoj smjesi sa sezamovim uljem." Glasnik Zaštite Bilja 36, br. 6 (2013): 32-41. https://hrcak.srce.hr/162730
Harvard
Moslavac, T., i Vuković, D. (2013). 'Utjecaj antioksidansa na oksidacijsku stabilnost biljnih ulja u binarnoj smjesi sa sezamovim uljem', Glasnik Zaštite Bilja, 36(6), str. 32-41. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/162730 (Datum pristupa: 29.03.2020.)
Vancouver
Moslavac T, Vuković D. Utjecaj antioksidansa na oksidacijsku stabilnost biljnih ulja u binarnoj smjesi sa sezamovim uljem. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2013 [pristupljeno 29.03.2020.];36(6):32-41. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/162730
IEEE
T. Moslavac i D. Vuković, "Utjecaj antioksidansa na oksidacijsku stabilnost biljnih ulja u binarnoj smjesi sa sezamovim uljem", Glasnik Zaštite Bilja, vol.36, br. 6, str. 32-41, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/162730. [Citirano: 29.03.2020.]
Puni tekst: engleski, pdf (190 KB) str. 41-41 preuzimanja: 254* citiraj
APA 6th Edition
Moslavac, T. i Vuković, D. (2013). Effect of antioxidants on the oxidative stability of vegetable oils in binary mixtures with sesame oil. Glasnik Zaštite Bilja, 36 (6), 41-41. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/162730
MLA 8th Edition
Moslavac, Tihomir i Danijela Vuković. "Effect of antioxidants on the oxidative stability of vegetable oils in binary mixtures with sesame oil." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 36, br. 6, 2013, str. 41-41. https://hrcak.srce.hr/162730. Citirano 29.03.2020.
Chicago 17th Edition
Moslavac, Tihomir i Danijela Vuković. "Effect of antioxidants on the oxidative stability of vegetable oils in binary mixtures with sesame oil." Glasnik Zaštite Bilja 36, br. 6 (2013): 41-41. https://hrcak.srce.hr/162730
Harvard
Moslavac, T., i Vuković, D. (2013). 'Effect of antioxidants on the oxidative stability of vegetable oils in binary mixtures with sesame oil', Glasnik Zaštite Bilja, 36(6), str. 41-41. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/162730 (Datum pristupa: 29.03.2020.)
Vancouver
Moslavac T, Vuković D. Effect of antioxidants on the oxidative stability of vegetable oils in binary mixtures with sesame oil. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2013 [pristupljeno 29.03.2020.];36(6):41-41. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/162730
IEEE
T. Moslavac i D. Vuković, "Effect of antioxidants on the oxidative stability of vegetable oils in binary mixtures with sesame oil", Glasnik Zaštite Bilja, vol.36, br. 6, str. 41-41, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/162730. [Citirano: 29.03.2020.]

Sažetak
Biljna ulja s visokim udjelom nezasićenih masnih kiselina, posebno polinezasićenih masnih kiselina, više osjetljivija su na oksidaciju. U ovom je radu istraživan utjecaj sintetskog antioksidansa propil galata (0,01%) i prirodnih antioksidansa ekstrakta ružmarina Oxy’Less CS (0,3%) i ekstrakta zelenog čaja (0,3%) na oksidacijsku stabilnost smjese sezamovog ulja i ostalih biljnih ulja (50:50). Za ispitivanje oksidacijske stabilnosti korištene su sljedeće vrste biljnih ulja: sezamovo ulje, ulje od kikirikija, orahovo ulje, bademovo ulje, repičino ulje, ekstra djevičansko maslinovo ulje. Određivanje oksidacijske stabilnosti smjese ulja i utjecaj antioksidansa provedeno je Schaal oven testom. Rezultat oksidacije ulja izražen je peroksidnim brojem tijekom četiri dana testa. Dodavanje sezamovog ulja drugim ispitivanim biljnim uljima, dovodi do porasta stabilnosti smjese ulja prema oksidacijskom kvarenju. Antioksidans ekstrakt ružmarina uspješnije štiti sve smjese ulja od oksidacijskog kvarenja osim sezamovog i repičinog ulja. Primjena sintetskog antioksidansa propil galata pokazuje manju uspješnost zaštite navedenih smjesa jestivih biljnih ulja.

Ključne riječi
biljno ulje; oksidacijska stabilnost; ekstrakt ružmarina; ekstrakt zelenog čaja; propil galat

Hrčak ID: 162730

URI
https://hrcak.srce.hr/162730

[engleski]

Posjeta: 464 *