hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj dodatka ekstrakta ružmarina i maslinovog lista na oksidacijsku stabilnost bučinog ulja

Tihomir Moslavac ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Andrija Pozderović ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Anita Pichler ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Marika Drčec ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Puni tekst: hrvatski, pdf (332 KB) str. 58-66 preuzimanja: 93* citiraj
APA 6th Edition
Moslavac, T., Pozderović, A., Pichler, A. i Drčec, M. (2011). Utjecaj dodatka ekstrakta ružmarina i maslinovog lista na oksidacijsku stabilnost bučinog ulja. Glasnik Zaštite Bilja, 34 (5), 58-66. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/163140
MLA 8th Edition
Moslavac, Tihomir, et al. "Utjecaj dodatka ekstrakta ružmarina i maslinovog lista na oksidacijsku stabilnost bučinog ulja." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 34, br. 5, 2011, str. 58-66. https://hrcak.srce.hr/163140. Citirano 21.06.2021.
Chicago 17th Edition
Moslavac, Tihomir, Andrija Pozderović, Anita Pichler i Marika Drčec. "Utjecaj dodatka ekstrakta ružmarina i maslinovog lista na oksidacijsku stabilnost bučinog ulja." Glasnik Zaštite Bilja 34, br. 5 (2011): 58-66. https://hrcak.srce.hr/163140
Harvard
Moslavac, T., et al. (2011). 'Utjecaj dodatka ekstrakta ružmarina i maslinovog lista na oksidacijsku stabilnost bučinog ulja', Glasnik Zaštite Bilja, 34(5), str. 58-66. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/163140 (Datum pristupa: 21.06.2021.)
Vancouver
Moslavac T, Pozderović A, Pichler A, Drčec M. Utjecaj dodatka ekstrakta ružmarina i maslinovog lista na oksidacijsku stabilnost bučinog ulja. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2011 [pristupljeno 21.06.2021.];34(5):58-66. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/163140
IEEE
T. Moslavac, A. Pozderović, A. Pichler i M. Drčec, "Utjecaj dodatka ekstrakta ružmarina i maslinovog lista na oksidacijsku stabilnost bučinog ulja", Glasnik Zaštite Bilja, vol.34, br. 5, str. 58-66, 2011. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/163140. [Citirano: 21.06.2021.]
Puni tekst: engleski, pdf (332 KB) str. 66-66 preuzimanja: 132* citiraj
APA 6th Edition
Moslavac, T., Pozderović, A., Pichler, A. i Drčec, M. (2011). The effect of added rosemary extract and olive leaf on oxidative stability of pumpkin seed oil. Glasnik Zaštite Bilja, 34 (5), 66-66. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/163140
MLA 8th Edition
Moslavac, Tihomir, et al. "The effect of added rosemary extract and olive leaf on oxidative stability of pumpkin seed oil." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 34, br. 5, 2011, str. 66-66. https://hrcak.srce.hr/163140. Citirano 21.06.2021.
Chicago 17th Edition
Moslavac, Tihomir, Andrija Pozderović, Anita Pichler i Marika Drčec. "The effect of added rosemary extract and olive leaf on oxidative stability of pumpkin seed oil." Glasnik Zaštite Bilja 34, br. 5 (2011): 66-66. https://hrcak.srce.hr/163140
Harvard
Moslavac, T., et al. (2011). 'The effect of added rosemary extract and olive leaf on oxidative stability of pumpkin seed oil', Glasnik Zaštite Bilja, 34(5), str. 66-66. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/163140 (Datum pristupa: 21.06.2021.)
Vancouver
Moslavac T, Pozderović A, Pichler A, Drčec M. The effect of added rosemary extract and olive leaf on oxidative stability of pumpkin seed oil. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2011 [pristupljeno 21.06.2021.];34(5):66-66. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/163140
IEEE
T. Moslavac, A. Pozderović, A. Pichler i M. Drčec, "The effect of added rosemary extract and olive leaf on oxidative stability of pumpkin seed oil", Glasnik Zaštite Bilja, vol.34, br. 5, str. 66-66, 2011. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/163140. [Citirano: 21.06.2021.]

Sažetak
U ovom radu istraživan je utjecaj dodatka prirodnih antioksidanasa ekstrakta ružmarina (Oxy’Less® Clear, StabilEnhance® OSR) i ekstrakta maslinovog lista u udjelima 0,04% i 0,1% na oksidacijsku stabilnost bučinog ulja i djevičanskog bučinog ulja. Oksidacijska stabilnost ulja, sa i bez dodanog prirodnog antioksidansa, ispitivana je primjenom Oven testa. Rezultati testa prikazani su kao vrijednost peroksidnog broja nakon određenog vremena držanja uzorka pri temperaturi 63°C, odnosno tijekom četiri dana trajanja testa.
Rezultat istraživanja pokazuje da veću antioksidacijsku aktivnost ima ekstrakt ružmarina Oxy’Less® Clear kod obje koncentracije u odnosu na ekstrakt StabilEnhance® OSR i ekstrakt maslinovog lista. Ispitivani prirodni antioksidansi dodani u udjelu 0,1% efikasnije štite ova ulja od oksidacije u odnosu na dodatak 0,04%. Primjena ekstrakta ružmarina StabilEnhance® OSR (0,04% i 0,1%) nije se pokazala uspješna u porastu stabilnosti bučinog ulja.

Ključne riječi
bučino ulje; oksidacijska stabilnost; prirodni antioksidansi; Oven test

Hrčak ID: 163140

URI
https://hrcak.srce.hr/163140

[engleski]

Posjeta: 381 *