Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj dodatka ekstrakta ružmarina i maslinovog lista na oksidacijsku stabilnost bučinog ulja

Tihomir Moslavac ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Andrija Pozderović ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Anita Pichler ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Marika Drčec ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek


Puni tekst: hrvatski pdf 332 Kb

str. 58-66

preuzimanja: 180

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 332 Kb

str. 66-66

preuzimanja: 220

citiraj


Sažetak

U ovom radu istraživan je utjecaj dodatka prirodnih antioksidanasa ekstrakta ružmarina (Oxy’Less® Clear, StabilEnhance® OSR) i ekstrakta maslinovog lista u udjelima 0,04% i 0,1% na oksidacijsku stabilnost bučinog ulja i djevičanskog bučinog ulja. Oksidacijska stabilnost ulja, sa i bez dodanog prirodnog antioksidansa, ispitivana je primjenom Oven testa. Rezultati testa prikazani su kao vrijednost peroksidnog broja nakon određenog vremena držanja uzorka pri temperaturi 63°C, odnosno tijekom četiri dana trajanja testa.
Rezultat istraživanja pokazuje da veću antioksidacijsku aktivnost ima ekstrakt ružmarina Oxy’Less® Clear kod obje koncentracije u odnosu na ekstrakt StabilEnhance® OSR i ekstrakt maslinovog lista. Ispitivani prirodni antioksidansi dodani u udjelu 0,1% efikasnije štite ova ulja od oksidacije u odnosu na dodatak 0,04%. Primjena ekstrakta ružmarina StabilEnhance® OSR (0,04% i 0,1%) nije se pokazala uspješna u porastu stabilnosti bučinog ulja.

Ključne riječi

bučino ulje; oksidacijska stabilnost; prirodni antioksidansi; Oven test

Hrčak ID:

163140

URI

https://hrcak.srce.hr/163140

Datum izdavanja:

8.11.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 933 *