Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Jabučno – mliječna fermentacija u vinu

Tomislav Plavša ; Institut za poljoprivredu i turizam Poreč


Puni tekst: hrvatski pdf 439 Kb

str. 70-79

preuzimanja: 290

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 439 Kb

str. 79-79

preuzimanja: 2.776

citiraj


Sažetak

Jabučno-mliječna fermentacija (JMF) je proces biološkog otkiseljavanja vina u kojem se dikarboksilna L-jabučna kiselina pretvara u monokarboksilnu L-mliječnu kiselinu i ugljik(IV)-oksid. JMF provode bakterije mliječne kiseline (BMK) iz rodova Oenocossus, Pediococcus i Lactobacillus. Na rast BMK u vinu i njihov metabolizam utječu razni fizikalno-kemijski čimbenici, poput pH, temperature, koncentracije sumpor(IV)- oksid i etanola. Kompleksne i raznovrsne metaboličke aktivnosti BMK tijekom JMF mogu na kakvoću vina utjecati pozitivno (smanjenje kiselosti, modifikacija mirisa i okusa, mikrobiološka stabilnost) ili negativno (promjene mirisa, boje i tvorba amina).

Ključne riječi

jabučno-mliječna fermentacija; bakterije mliječne kiseline; vino

Hrčak ID:

163331

URI

https://hrcak.srce.hr/163331

Datum izdavanja:

14.12.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.992 *