Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj vrste deguminacije na reološka svojstva sirovog suncokretovog ulja

Tihomir Moslavac ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Antonija Perl Pirički ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Đani Benčić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Štefica Rusman ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek


Puni tekst: hrvatski pdf 128 Kb

str. 74-84

preuzimanja: 548

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 128 Kb

str. 84-84

preuzimanja: 192

citiraj


Sažetak

Deguminacija ulja je postupak uklanjanja nepoželjnih negliceridnih sastojaka iz sirovog ulja kao što su fosfolipidi, lipoproteini, proteini i drugi spojevi koji uzrokuju visoke rafinacijske gubitke i umanjuju stabilnost ulja te utječu na senzorska svojstva ulja. Cilj ovog rada je istražiti utjecaj vrste deguminacije (vodena, kiselinsko-vodena, elektrolitima) na reološka svojstva sirovog suncokretovog ulja dobivenog metodom prešanja te izračunavanje prinosa i gubitka ulja tijekom raznih vrsta deguminacije ulja. Istraživan je utjecaj postupka odvajanja nastalog fosfolipidnog taloga od degumiranog ulja (centrifugiranje, lijevak za odjeljivanje) na reološka svojstva ulja. Uspješnost deguminacije ulja praćena je određivanjem reoloških svojstava degumiranog ulja i kvalitativnim sadržajem fosfora u degumiranom ulju. Mjerenja reoloških svojstava degumiranog ulja provedena su rotacijskim viskozimetrom primjenom sustava koncentričnih cilindara pri temperaturi 23 oC. Reološki parametri određeni su primjenom Newtonovog zakona. Rezultati istraživanja pokazuju da su svi ispitivani sustavi imali Newtonovski karakter. Postupak degumiranja utječe na reološka svojstva ulja te na udio zaostalih fosfolipida u ulju. Deguminacijom sirovog ulja otopinom elektrolita (NaCl) postiže se veća efikasnost uklanjanja fosfolipida iz ulja (manja viskoznost ulja, manji udio zaostalog fosfora u ulju). Vodenom deguminacijom u sirovom suncokretovu ulju zaostaje veći udio fosfolipida jer se ne izdvajaju nehidratibilni fosfolipidi iz ulja. Odvajanjem taloga fosfolipida iz degumiranog ulja postupkom centrifugiranja postižu se bolji rezultati nego primjenom lijevka za odjeljivanje tijekom 24 sata.

Ključne riječi

sirovo suncokretovo ulje; deguminacija; organske kiseline; elektroliti; reološka svojstva

Hrčak ID:

163391

URI

https://hrcak.srce.hr/163391

Datum izdavanja:

26.2.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.332 *