Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Temporalna analiza oplemenjivanja i proizvodnje ječma u Republici Hrvatskoj

Alojzije Lalić ; Poljoprivredni institut Osijek
Josip Kovačević ; Poljoprivredni institut Osijek
Dario Novoselović ; Poljoprivredni institut Osijek
Robert Mijaković ; Elektrotehnički fakultet Osijek
Ivan Abičić ; Poljoprivredni institut Osijek


Puni tekst: hrvatski pdf 406 Kb

str. 77-87

preuzimanja: 179

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 406 Kb

str. 87-87

preuzimanja: 156

citiraj


Sažetak

U proizvodnji ozimog ječma u razdoblju od 1970. do 2009. godine najznačajnije sorte su Ager, Satir, Mursa, Alkar, Alpha, Pan, Robur, Rodnik, Sladoran, Plaisant, Rex, Tiffany, Lord, Favorit, Zlatko Vanessa, Barun, a u proizvodnji jarog ječma sorte Union, Velebit, Berenice, Jaran, Gimpel, Astor, Scarlet, Matej, Prestige.
U istraživanom četrdesetogodišnjem razdoblju ostvaren je državni prosjek uroda zrna ječma od 2.902 t/ha. Regresijskom analizom uroda zrna procijenili smo povećanje uroda zrna ječma od 47 kg/ha/godini.
U pokusima od 1970.–2009. godine na Poljoprivrednom institutu Osijek najraširenije sorte u proizvodnji u pojedinom razdoblju ostvarile su prosječan urod zrna kod ozimog ječma od 7.685 t/ha, a kod jarog ječma 6,045 t/ha. Regresijskom analizom uroda zrna na temelju pokusa na Poljoprivrednom institutu Osijek procijenili smo povećanje uroda zrna kod ozimog ječma od 88 kg/ha/godini.
Analizom varijance ANOVA procijenjeni su značajni učinci godine, lokaliteta i sorte za urod zrna i sadržaj bjelančevina. Među normama sjetve s 300 i 450 zrna/m2 nije utvrđena značajna razlika (F-test neopravdan) za urod zrna, hektolitarsku masu zrna i sadržaj škroba, a nije ustanovljena značajna interakcija sorta*norma sjetve za sva istraživana svojstva. Utvrđena je značajna interakcija godina*norma sjetve za urod zrna, hektolitarsku masu zrna i sadržaj bjelančevina. Za urod zrna, hektolitarsku masu zrna i sadržaj bjelančevina ustanovljene su značajne interakcije godina*lokalitet*norma sjetve (Y*L*D), godina*sorta (Y*G), sorta*lokalitet (G*L) i godina*sorta*lokalitet (Y*G*L). Najvišim urodima zrna, slične razine, izdvojile su se sorte Barun (7.545 t/ha), Bingo (7.490 t/ha), Gvozd (7.441 t/ha) i Zlatko (7.338 t/ha).

Ključne riječi

ječam; sorta; urod zrna; kakvoća zrna; oplemenjivanje; proizvodnja

Hrčak ID:

163432

URI

https://hrcak.srce.hr/163432

Datum izdavanja:

16.11.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 927 *